Katolikus szemmel az Alfa programról (2)

Az ökumené sok esetben nem hoz megfelelő gyümölcsöt. Megfigyeltem, hogy a legtöbb esetben a katolikus hit az, ami sérül – alapelvek feladásával, (vagy legalább ki nem mondásával) veszik rá a részvételre a többi egyház képviselői a katolikus papokat, híveket.

Bourke bíboros álláspontja valószínűleg hullámokat fog verni a magyar evangelizáció vizein. Álláspontja jogos és érthető: nem hívők kaphatnak jó betekintést a keresztény élet alapjaiba, de semmi sem garantálja, hogy belőlük katolikusok váljanak. Másképp fogalmazva: az Alfa kurzus nem az ördögtől való, de használata kifejezetten katolikus célokra nem terem egyértelműen jó gyümölcsöt. A szerk. 

Az Alfa program során a katolikus hívő protestánssá válhat

Az Alfa program során, melyet ma 70 országban több ezer katolikus egyházközségében használnak az evangelizáció eszközeként, a gyenge hitű katolikusok protestánssá válhatnak.

A katolikus Alfa által közzétett anyag arról tájékoztatja a lelkipásztorokat, hogy azok, akik az Alfa programban részt vesznek a plébániákon, szánalmasan tudatlanok lesznek a katolikus hitet illetően. Azonkívül, hogy megszólítják azokat, akik „egyháztalanok” (nem tartoznak egyetlen egyházhoz sem, a szerk.), a katolikus Alfa szerint ez a program a hitüket nem gyakorló katolikusoknak való.

„Sokszor találunk olyan embereket a padokban, akik úgy járultak a szentségekhez, hogy sosem vettek részt evangelizációban.  Ha egy katolikus plébánia keretei között szerveznek Alfa kurzust, akkor az ilyen egyén az induló hallgatóság egy része lehet” – állítja a segédlet.

Egy nézőnk, Patricia Anthony Quintiliani megírta a Church Militant portálnak, hogy barátja elvesztette hitét azzal, hogy részt vett az Alfa programban: „Van egy barátom” – írta Quintiliani -, aki szereti ezt a programot, de most úgy gondolja, hogy nem helyes imádkozni a Szűzanyához vagy a szentekhez. Azt állítja, hogy ez a program megváltoztatta az életét. Valóban, de nem a jó irányba.”

Az Alfa program negyedik előadásában az előadók azt állítják, hogy a megbocsátás egyszerűen csak annyi, hogy „megváltoztatjuk az elménket … elfordulunk a rossz dolgoktól … és bízunk Jézusban”.

Nem említik, hogy egy tévedhetetlen tanító hivatalra van szükség, hogy tudják, mi a „rossz dolog”.

A Szentírás egyéni értelmezése a legtöbb protestánsnál nem ítéli el a fogamzásgátlást, a válást és az újraházasodást, sőt a homoszexuális kapcsolatot sem.

Szintén nem említik a Krisztus által alapított papság szükségességét, mely által feloldozza az embereket a bűneik alól. A „személyes kapcsolat Jézussal” mentalitás nem mozdít senkit annak felismeréséhez, hogy az Egy, Szent, Katolikus és Apostoli Egyházat Krisztus alapította, mely minden kegyelem közvetítője.

Nem csoda, hogy Raymond Burke bíboros, aki a Máriás Katekékák Apostolátusa nemzetközi igazgatója, 2015 decemberében az Alfáról ezt mondta:  „Miután tanulmányoztam a programot mind a katolikus doktrína, mind a módszertan szempontjából, világossá kell tennem, hogy a program semmilyen formában nem használható a Máriás Katekéta Apostolátusban, és máriás katekéták nem vehetnek részt ebben.”

Forrás angol nyelven

A három részes cikksorozat első része itt található.

Létrehozva 2022. október 24.