Örömszülés – ezoterikus módszerekkel

A napokban híradás jelent meg a magyar médiában is a Hypnobirthing szülési módszerről, mellyel a helyszín és a mód, a “póz” is megválasztható a várandós nő döntése szerint.

„A New Age technikáknak az a célja, hogy tetszés szerint idézhessünk elő misztikus állapotokat, mintha  az  csak  laboratóriumi  anyag  kérdése  volna. 

rebirthing,  a  biofeedback,  az  érzékszervi elszigeteltség,  a  holotróp  légzés,  a  hipnózis,  a mantrák, a böjtölés, az alvástól való megfosztás és a transzcendentális   meditáció   mind   olyan   próbálkozás,   hogy   uraljuk   ezeket   az   állapotokat   és folyamatosan  megtapasztalhassuk  azokat” – idézi a speciális technikákat a Jézus Krisztus az Élő Víz hordozója – Keresztény reflexió a “New Age”-ről (2003) c. vatikáni dokumentum.

A Hypnobirthing inkább filozófia mint technika, a szülés “újraszületése” (ld. fent: rebirthing) – olvashatjuk egy amerikai honlapon, amely nem mellékesen ezoterikus szolgáltatások egész arzenálját kínálja a gyanútlan várandós nőknek: EFT (érzelem fókuszú technika), Reiki kezelés és képzés, hipnoterápia, jóga, masszázsterápia, pszichoterápia. Relaxációs technikák sorát kínálják a fájdalom kiküszöbölésére.

Az is írják,hogy ” a hipnotikus programozás, a poszthipnotikus  javaslatok és az önhipnózis napi gyakorlása lehetővé teszi, hogy relaxált, jó szellemi állapotba kerülhessen a szülés előtt.”

A honlap gondozói által kiadott videofilm és audio cd tartalomjegyzéke nagyon hosszú, többek között a következő technikákkal is megismertet – talán nem szükséges fordítás ezekhez::
  *Prenatal Bonding Techniques
  *Relaxation and Visualization for birthing
  *Rapid and instant relaxation techniques

A honlap alján  lehetséges jogi következményektől próbálják mentesíteni magukat, amikor kijelentik, hogy “nem terápiás célú hipnózist ajánlanak, inkább a pozitív gondolkodás és önhipnózis alkalmazását mutatják be. Orvosi és pszichológiai problémák esetén erre jogosult orvosi vagy mentálhigiénés szakember véleményét kell kérni.

Fizetni persze kell az önhipnózisért, az örömszülés megtanulásáért – és bármifajta önbecsapási módszer alkalmazásáért.

Máshol is saját kárán tanul az ember…

Létrehozva 2018. szeptember 6.