A kudarchoz vezető, eddig még ki nem próbált, de igaz ösvény

Döntöttél már valaha úgy, hogy nem próbálsz ki dolgokat a hibázástól való félelemből? Esetleg ez egy nagyobb felelősséggel járó karrierlehetőség volt, vagy egy önfejlesztő programban való részvétel? Be kell vallanom, nekem már többször volt hasonlóban részem. Ez ironikus, hiszen, ha úgy döntünk, hogy nem próbálunk ki valamit, azt 100 százalékos bizonyossággal nem is tesszük meg.

Nem sokkal ezelőtt találkoztam ismeretlen forrásból egy idézettel, amely ezt mondja: „Minden teljesített dolgunk egy döntéssel kezdődik, hogy megpróbáljuk.” Annyira egyszerűen hangzik, hogy még gondolkodni se kell rajta. De ha szembenézünk egy kihívással és megállapítjuk, hogy nem éri meg az erőfeszítést – vagy épp a kudarc kockázatát -, rájövünk, hogy ez mégse olyan egyszerű.

Sokan ismerhetjük Thomas Edison, az izzószálas égő feltalálójának esetét, akinek több százszor is neki kellett rugaszkodnia, mire végül sikerült olyan elektromos fényt létrehoznia, amelyet elképzelt. A történelemkönyvet lapozgatva számtalan példára bukkanhatunk még. Azonban a célom itt nem azoknak az éltetése, akik megpróbálták és sikerrel jártak. Inkább, hogy azokat gyászoljuk, akiknek nagyszerű ötleteik támadtak, de elbuktak vele, mert meg sem próbálták.

Mencius, egy kínai filozófus máshogy fogalmazott: „A lelkesedés és a közöny közötti különbség hibákkal van teli.” Mike, a barátom jut erről eszembe. Évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy feladja biztonságos, jól fizető állását, hogy felépítsen egy szoftver-konzultációs céget. Az „irodája” a garázsában volt, az asztala pedig egy ajtóból és két irodai görgős-szekrényből volt összetákolva. Tudta jól, hogy kockázatos kis családjával elhagyni a fix fizetés és a vállalati juttatások (mint pl. egészségbiztosítás) megnyugtató biztonságát.

Ahogy egyre gyűltek a számlák és rövid időre kórházi ellátásra is szorult egy komolyabb betegség miatt, Mike hajlott rá, hogy feladja álmát. „Ugyan, mit képzeltem?” – kérdezte magától többször. De mégis eltökélten folytatta útját célja felé és „éppen időben” rátalált egy ügyfélre, akire már bizony nagy szüksége volt. Az idő előrehaladtával ő és kis csapata nemzetközi céggé nőtte ki magát. Mike megtapasztalta milyen az, ha beteljesíti a vállalkozói vízióját; valamint a magabiztossága is sokat nőtt eme folyamat során.

Ha van egy víziónk vagy egy nagy álmunk, de a végrehajtásához vezető utunk ingadozik, mit tegyünk? Az Írás ehhez is ad útbaigazítást.

Helyezd a bizalmadat a megfelelő helyre. Még a legtehetségesebb és legtapasztaltabb emberekkel is előfordul, hogy elhatározásukat viszontagságok ölelik át. Azonban, ha hiszünk abban, hogy Isten irányítja a lépteinket, nem megtenni ezeket a lépéseket engedetlenség volna. „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek könyve 3,5-6)

Tedd Istent – és az Ő akaratát – az első helyre. Mielőtt meghozunk egy fontos döntést, vigyük előbb imádságban az Úr elé, őszintén keresve az Ő bölcsességét és irányítását. Amint bizonyosak vagyunk a vezetésében, biztosak lehetünk abban, hogy Ő velünk van abban, amit próbálunk megtenni. „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit! Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik” (Zsoltárok könyve 37, 4-5).

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

(forrás: keve.org, Monday Manna)

Létrehozva 2018. április 19.