Bocsáss meg! (3)

3. FEJEZET

Új életforma

„Vessétek tehát alá magatokat Istennek. Az ördögnek viszont álljatok ellen, akkor majd megfut előletek. Közeledjetek Istenhez, s Ő is közeledni fog hozzátok.” (Jak 4,7-8)

Ha új szokásokat, új életformát akarunk kialakítani, akkor ismernünk kell valami más viselkedési formát ahhoz, hogy változtatni tudjunk. Íme, itt egy módszer és egy ima, ami segít, hogy a megbocsátást gyakorló élethez alkalmas viselkedési formákat kialakíthassuk!

A meg nem bocsátás a lélek AIDS-betegsége, a lelki immunrendszer teljes összeomlása. A meg nem bocsátás halálos méreg, amely megtámadja a lelket, az érzelmeinket, a pszichénket, a fizikai kondíciónkat. Ez a lelki betegség a pletyka és a bizalmas beszélgetések útján terjed, sok fájdalmat és sebet okozva. Mindenkit megfertőz, aki kapcsolatba kerül vele.

Vessük tehát le a meg nem bocsátás rossz szokását és mérjünk végső csapást lelkünk AIDS-vírusaira, mielőtt azok győznének le minket.

Mi azonban nagyon komplikált teremtmények vagyunk, bonyolult életekkel. A nap folyamán sok olyan bántásnak vagyunk kitéve, amivel nem tudunk mit kezdeni. Így viszont igen nehéz dolgunk van, ha a bevett szokásainkon és életmódunkon változtatni akarunk. Pontosan ezért állunk most elő néhány javaslattal a számotokra.

Azt vettük észre, hogy ezek a módszerek mindenütt beváltak, szerte a világon, hiszen valahol mindannyian egyformák vagyunk: tele vagyunk sebekkel, csalódásokkal és mind arra vágyunk, hogy szeressenek és elfogadjanak bennünket, úgy, ahogy vagyunk. Mindannyiunknak meg kell próbálnunk olyan tökéletesnek lennünk, mint a mi mennyei Atyánk (vö. Mt 5,48). Ehhez pedig az kell, hogy megbocsássunk mindenkinek, önmagunknak is.

Az első dolog, amit javaslunk az az, hogy készíts egy „MEGBOCSÁTÁSI LISTÁT”. Ezen azt értjük, hogy fogj egy jegyzetfüzetet és írd fel benne azokat az embereket, akik megbántottak, és most a megbocsátásodra várnak. Hogy segítséget nyújtsunk ennek elkészítéséhez, a könyv végén biztosítottunk számodra helyet, itt pedig egy mintát találsz a lista kitöltésére:

„Megbocsátási lista”
Dátum Személy Ok
Márc. 12. Én magam rákiabáltam Ericre.
ua. Eric nem hagyta abba a szerelést, amikor kértem, hogy öleljen meg, pedig nagy szükségem lett volna rá.
ua. Én magam már megint belekanalaztam a lekváros üvegbe.
ua. Apa többször is sürgetett, hogy el ne késsek.
ua. Én magam süketnek tetettem magam, amikor szólt a telefon.
ua. Eric összeveszett velem a lakás kitakarításán.
Márc. 13. Eric nem figyelt rám, amikor mesélni akartam neki valamit.
ua. Én magam barátságtalan voltam egy nem túl szimpatikus lányhoz.
ua. Én magam gondolatban kritizáltam valakit.
ua. Én magam haragudtam saját magamra.
ua. Én magam arrogáns és büszke voltam.

Amikor imádkozol, minden sort külön-külön beszélj meg Jézussal, és mondd el a következő imát:

Úr Jézus, én most őszintén megbocsátom (xy)-nak azt, hogy (rám kiabált), és kérlek Téged, hogy áldd meg őt a mai napon! Köszönöm, Úr Jézus, az áldásodat.

(vagy)

Úr Jézus, én most őszintén megbocsátom magamnak, hogy (elkéstem a munkahelyemről), és kérlek Téged, hogy áldj meg engem a mai napon! Köszönöm, Úr Jézus, az áldásodat.

Eleinte elég hetente egyszer elővenni ezt a füzetet az imaidődben, és akkor emlékezetből beleírod azt, ami miatt meg kell bocsátanod valakinek. Ne mérgelődj, ha elfelejted elővenni, vagy ha nemigen jut eszedbe a sok beleírni való! Időbe telik, amíg hozzászoksz a „MEGBOCSÁTÁSI LISTÁHOZ”.

Majd amikor már megszoktad, akkor mindennap eszedbe fog jutni, sőt idővel azt is meg fogod szokni, hogy rögtön bocsánatot kérj, amikor valami előadódik, és akkor már egyáltalán nem is lesz szükség arra, hogy a listába bármit beleírjál!

De vigyázz, mert megeshet, hogy egyszer csak észreveszed: megint elfelejtesz rögtön a helyszínen megbocsátani, illetve bocsánatot kérni – akkor vedd elő újra a listát egy időre.

A következő javaslatunk az, hogy kezdj el egy „MEGBOCSÁTÁSI PROGRAMOT” a mély belső gyógyulásért.

Ez úgy kezdődik, hogy nyitsz egy másik füzetet, amelybe beleírod mindazt, ami gyógyulásra szorul benned (ami miatt bocsánatot kell nyerned vagy amit neked meg kell bocsátanod), úgy, ahogy eszedbe jut, amikor elmondod a megbocsátó imát (naponta, vagy hetente egyszer). Írd fel, hogy hány éves korodban történt, mi történt, kik szerepeltek benne, akiknek meg kell bocsátanod, és milyen érzéseid voltak közben:

„Megbocsátási program”
Életkor Esemény Szereplők Érzések
29 vita a házimunkák körül

én magam

Eric

harag, keserűség, lustaság, megbántottság, bosszankodás, mint amikor egy gyereket helyreigazítanak
11 úszás közben a fivéreim kitalálták, hogy én vagyok a partra vetett bálna, és így biztatták egymást: szigonyozzuk meg!

Ricky

Peter

Chris

Mike

kövér, csúnya és buta vagyok, fölösleges kolonc; harag, irigykedek a csinos lányokra, fiú akarok lenni
18 azt hazudtam a mamának, hogy New Orleansba megyek

én magam,

Ann

Barbara

Laura

Mama

könnyű becsapni másokat; bűntudat, szégyen, harag; bosszúság, hogy engem folyton ellenőriznek, dolgaimnak utánanéznek; annak érzése, hogy manipulálható vagyok
18 nemi erőszak ellenem (egy randevún)

én magam

Stuart

erkölcstelen, bemocskolódott vagyok, tönkretettek; harag, szégyen, félelem, magány, keserűség, bűntudat, idegesség

 

Ne feledd, hogy egyszer már őszintén megbocsátottál ezeknek az embereknek mindazért, ami történt! A benned lévő negatív érzések viszont még gyógyulásra várnak. A Szentlélek vezetésével kezdj el imádkozni a történtek és a hozzájuk kötődő negatív érzések gyógyulásáért. Ha valami különösen mély traumád volt, például abortusz vagy megerőszakolás, akkor fordulj segítségért egy imaszolgálathoz!

Sokan mondják nekünk, hogy a környékünkön nincs imaszolgálat, és ezért nem tudják, kihez forduljanak – de ha lelkigyakorlaton vagy előadás során feltesszük a kérdést, hogy vannak-e imaszolgálatosok jelen, akkor mindig 20-30 kéz is fellendül. Lehet, hogy a saját plébániádon éppen még nincs ilyen szolgálat, de valahol a közelben akár több is van!

Az imaszolgálatot általában a karizmatikus megújuláshoz tartozó emberek tartják, akiknek nagy tapasztalatuk van a belső gyógyulásért való imában és sokat tudnak segíteni az r felé vezető úton. Nagy szükség van erre a segítségre! Ne engedd, hogy a büszkeség vagy a félelem visszatartson! Ne szégyellj segítséget kérni, ha szükséged van rá ahhoz, hogy közelebb kerülj az Úrhoz!

Az Úr azt mondta, hogy „…gyógyulást hozok neked és kigyógyítalak sebeidből…” (Jer 30,17) és „…felüdítem az eltikkadt lelket, s minden éhezőt jóllakatok” (Jer 31,25). Fogd szaván az Urat és ha bajban vagy, ha súlyos belső sérüléseid vannak, akkor keresd azt a segítséget is, amit Ő küld neked a közeledben működő imaszolgálaton keresztül!

A belső gyógyulásról sok jó könyvet írtak már. Felsorolunk itt néhányat, amit nagyon tudunk ajánlani:

  1. Dennis Linn & Matthew Linn: Az élet sebeinek gyógyítása (Marana Tha sorozat l l.)
  2. Matthew Illinn, Dennis Linn & Sheila Fabricant: Imaszeminárium az élet sebeinek gyógyítására (Marana Tha sorozat 10.)
  3. Matthew Linn, Dennis Linn & Sheila Fabricant: Életünk nyolc szakaszának gyógyítása (Marana Tha sorozat 42.)
  4. Matthew Linn & Dennis Linn: Az emlékezet gyógyítása (Marama olha sorozat 19.)
  5. Emiliano Tardif: Jézus a Messiás (Marana Tha sorozat 9.)
  6. Linda Schubert: 5-perces csodák (Marana Tha sorozat 49)
  7. Linda Schubert: Az atyai áldás gyógyító ereje (Marana Tha sorozat 52.)

Végül azt javasoljuk, hogy az alábbi megbocsátó imát kilenc napon át mondd el mindennap, hagyományos kilenced gyanánt, vagy harminc napon át lelki növekedési program gyanánt, vagy ezentúl egész életedben mindennap az értelmed, a tested, a szíved és a lelked mély gyógyulására.

Van, aki ezt túl soknak találja, de akkor felmerül a kérdés, mi fontosabb: 10-15 perccel több idő a tévé előtt, vagy a lelked megszentelése? Nagyon fontos, hogy mindannyian végre komolyan vegyük a megbocsátás ajándékát és lehetőségét, hogy megnyíljunk előtte, elfogadjuk és használjuk, vagyis hogy megbocsássunk mindenkinek: saját magunknak, másoknak és Istennek!

Van, aki nem tudja elképzelni, mit jelent az, hogy ő bocsásson meg Istennek? Hiszen Isten tökéletes és végtelenül szeret! Pedig mégis hányszor kritizáljuk, hányszor vádoljuk azzal, hogy bajt küld ránk, mert büntet, vagy ártani akar nekünk – és Őt okoljuk minden bajunkért és nehézségünkért! Amikor a családban valaki rákos lesz vagy AIDS-betegséget kap, vagy valami anyagi katasztrófa éri, akkor magasba szöknek az indulatok.

Legtöbbször Istent okoljuk, hogy Ő küldte a bajt büntetésképpen, és hogy nem is törődik azzal a fájdalommal, amit okozott. Rendszerint azt kérdezzük ilyenkor magunktól is, másoktól is és Istentől is: „Hát mivel érdemeltük mi ezt ki? Mit vétettünk?”

Emberek lévén hajlamosak vagyunk arra, hogy haragudjunk Istenre, hogy vádoljuk Őt azért, ami fájdalmat okoz nekünk és bizony sokszor nem találjuk meg a békességet addig, amíg Istennek is meg nem bocsátunk! Ugye, amikor valamilyen természeti katasztrófa, tornádó vagy szélvihar romba dönti otthonunkat vagy üzletünket, akkor hajlamosak vagyunk a hurrikánt vagy a szélvihart „Isten büntetése”-ként emlegetni természeti katasztrófa helyett, de amikor egy csodaszép naplementében gyönyörködünk, akkor rendszerint a természet szépségét dicsérjük, Isten teremtett világának szépsége helyett. Hajlamosak vagy tudat alatt Istent okolni, hogy minden bajt és nehézségei Ő küld ránk a bűneink miatt, ahelyett hogy hálásan gondolnánk rá. szerető Atyánkra, aki minden jóval eláraszt bennünket!

Isten mindent és mindenkit szeret, és Ő tökéletes. Mi viszont tökéletlenek vagyunk, és tökéletlenségünkben Istent hibáztatjuk és bíráljuk vagy megharagszunk rá, ahogy gyakorta saját magunkra és másokra is. Így aztán időnként Istennek is meg kell bocsátanunk ahhoz, hogy helyreálljon bennünk és körülöttünk a béke és a harmónia. Bíztatunk mindenkit, hogy minél előbb szabaduljon meg minden keserűségtől, indulattól, haragtól, a goromba szavaktól, a rágalmazástól és mindenfajta rosszakarattól, és ezek helyett legyünk kedvesek egymáshoz, együttérzők és kölcsönösen megbocsátók, amint Isten is megbocsátott nekünk Krisztusban (vö. Ef 4,31-32).

Mi szívesen mutatnánk nektek rövidebb, könnyebb utat a megbocsátáshoz, de nekünk ezt az utat mutatta az Úr, és ez nagyon jól bevált a gyakorlatban. Sajnos, tudjuk, hogy csak nagyon kevés ember fogadja meg ezeket a tanácsokat és vállalja a kihívást. Nem is értjük, miért nem akarja mindenki megtanulni és gyakorolni a megbocsátást s így elnyerni a belső gyógyulást?

Sokszor imádkoztunk azért, hogy megértsük ezt a problémát, de az egyetlen válasz, amit kaptunk, állandóan ez a szentírási idézet volt: „De milyen szűk a kapu és milyen keskeny az út, mely az életre visz – bizony kevesen találják meg azt” (Mt 7, 14).

Amikor elkezded mondani ezt az imát, gondolj arra, hogy a megbocsátás elsősorban nem érzelem, hanem akarati elhatározás!

Mi pedig imádkozunk érted, hogy ez az új életmód, ez az új módja a megbocsátásnak neked is teljesebb gyógyulást hozzon! S meglátod, amint Jézus világosságában és igazságában kezdesz járni a megbocsátás által, megtalálod Benne a megváltást és Ő átalakítja az életedet!

A megbocsátó ima

Mennyei Atyám, azt a kegyelmet kérem ma Tőled, hogy mindenkinek meg tudjak bocsátani, akivel bajom volt eddig az életem folyamán. Tudom, hogy megadod nekem azt a kegyelmet és erőt, ami kell ahhoz, hogy megbocsássak. Többé nem akarok Rád haragudni, Istenem, és megbocsátok Neked minden bajért, gondért, betegségért, halálért, ami előfordult a családomban.

Tudom, hogy nem büntetés gyanánt küldted ránk ezeket, és bocsánatot kérek Tőled, végtelenül jó és szerető Istenem, amiért azzal vádoltalak, hogy Te küldted a bajt! Ma átadom magam Neked hitben és bizalomban; Te jobban szeretsz engem, mint én saját magamat, Te jobban akarod az én boldogságomat, mint én magam.

Uram Jézus Krisztus, Te vagy az életem Királya. Kérlek, jöjj a szívembe még bensőségesebb módon! Segíts nekem, hogy Veled együttműködve minden akadályt feloldjak, ami gátolja szereteted áradását vagy útját állja Szentlelked működésének bennem és rajtam keresztül! Kérlek, segíts nekem elfogadni azt a kegyelmet, hogy a Te Legszentebb Szívedben megpihenjek és hagyjam, hogy szeressél!

Uram, mivel Te is megbocsátottál nekem, ezért én is meg tudom bocsátani MAGAMNAK minden hibámat, bűnömet, és mindent, amit én rossznak találok magamban. Uram Jézus Krisztus, én megbocsátok magamnak azért, hogy belemerültem az okkult dolgokba: abc-s lapok által szellemekkel beszélgettem, horoszkópokat olvastam és asztrológiával foglalkoztam. Részt vettem spiritiszta szeánszokon, túlvilági lényekkel kapcsolatot kerestem, kipróbáltam a varázsvesszőt. Továbbá részt vettem a New Age mozgalomban vagy transzcendentális meditációkban, reiki és agykontroll tanfolyamokon. Elmentem szeánszokra, varázslók és boszorkányok összejöveteleire, jósnőnél jártam, felkerestem kristállyal gyógyítókat, tenyérből és tarottkártyából jóslókat, és boszorkánymestereket. Olyan amuletteket és jelvényeket használtam, amelyek nem a Te dicsőségedet szolgáljak. Uram Jézus, megbocsátok magamnak azért, hogy olyan emberek működését (erőforrásokat) vettem igénybe, akik (amelyek) nem a Te dicsőségedet szolgálják, hanem ellened dolgoznak, mint például a jövőbelátók, csodadoktorok, médiumok, jósok, léleksebészek, boszorkányok és boszorkánydoktorok.

Uram, Jézus Krisztus, én megbocsátok MAGAMNAK azért, hogy nem Téged tettelek az életem középpontjába, hanem hagytam, hogy emberek és tárgyak legyenek az isteneim. Megbocsátom magamnak, hogy hiába vettem szent Nevedet, hogy csúnya szavakat használtam, hogy pletykálkodtam, hogy rémhíreket terjesztettem, hogy csúnya vicceket meséltem, hogy mocskos dolgokat beszéltem. Megbocsátom magamnak, hogy fogamzásgátlót használtam, hogy bármi módon részt vettem házasságtörésben, homoszexuális cselekedetekben, testi kéjelgésben vagy a tisztaság elleni bármilyen bűnben. Uram, megbocsátom magamnak, hogy sokszor részegre ittam magam, vagy kábítószereztem; hogy nem becsültem eléggé magamat és másokat, főleg a családom tagjait (szüleimet, testvéreimet, házastársamat és gyerekeimet). Megbocsátom magamnak, hogy hazudtam, csaltam, loptam. Megbocsátok magamnak minden erőszakos cselekedetet, főleg minden abortuszt. Uram Jézus Krisztus, Neked adok minden önmagamra irányuló negatív gondolatot. Az egész énemet Neked adom teljesen, és kérlek, bocsáss meg nekem, és én is őszintén megbocsátok magamnak azért, hogy nem szerettem magamat, és nem szerettelek Téged önmagamban.

Uram Jézus, megbocsátok ANYÁMNAK és APÁMNAK minden bántást, amiben akarva vagy akaratlanul részesítettek: azt, hogy nem szerettek, nem figyeltek rám eléggé, nem beszéltek eleget velem, nem tették azt, amire nekem szükségem lett volna, nem értettek meg és nem támogattak (érzelmileg vagy anyagilag). Megbocsátom nekik, hogy éreztették velem vagy tudomásomra is hozták, hogy engem nem akartak, én csak teher, tévedés voltam az életükben, vagy nem ilyennek akartak. Megbocsátok nekik azért, hogy alkoholisták vagy kábítószerélvezők voltak, hogy veszekedtek, hogy nem becsülték eléggé egymást, a testvéreimet vagy engem, hogy érzelmileg, fizikailag, szexuálisan vagy szóban bántalmaztak. Megbocsátom, hogy elhagytak, hogy a nagyszülőkre bíztak, hogy nevelőszülőkhöz kerültem. Megbocsátom, hogy kritizáltak, hogy zavarba hoztak, hogy túl sokat követeltek tőlem, hogy túl szigorúan ítélkeztek fölöttem, hogy manipuláltak, hogy parancsolgattak, hogy nem védtek meg, amikor arra lett volna szükségem. Megbocsátom, hogy igazságtalanul büntettek, hogy nehezteltek rám vagy nem fogadtak el engem, hogy egymáshoz nem voltak hűségesek, hogy elváltak és újra házasodtak. Uram, megbocsátok anyámnak és apámnak, és kérlek, hogy áldd meg őket most ebben a pillanatban!

Megbocsátom TESTVÉREIMNEK szeretetlenségüket és negatív cselekedeteiket. Megbocsátom, hogy elutasítottak, hogy hazugságokat beszéltek rólam, hogy haragudtak rám, hogy fizikailag és érzelmileg bántalmaztak, hogy versenyeztek velem szüleink szeretetéért. Megbocsátok továbbá minden ROKONOMNAK azért, hogy beleavatkoztak a dolgaimba (üzlet, család, személyes ügyek), hogy kihasználtak engem, hogy becsaptak, hogy negatív érzelmeket tápláltak irántam. Imádkozom értük, és Isten áldását kérem rájuk!

Megbocsátom HÁZASTÁRSAMNAK és GYEREKEIMNEK, hogy nem szerettek eléggé, hogy nem beszéltek velem eleget, hogy nem kaptam tőlük elég figyelmet, hogy nem fogadtak szót, hogy nem tiszteltek, hogy sokszor kigúnyoltak, nem támogattak, nem értettek meg. Megbocsátok nekik azért, hogy kihasználták egymást, másokat vagy engem; hogy ittak és kábítószereztek, hogy veszekedtek és verekedtek, és mindenért, ami engem zavart vagy bántott. Imádkozom értük és Isten áldását kérem rájuk!

Megbocsátom BARÁTAIMNAK és SZOMSZÉDAIMNAK, hogy nem támogattak és nem voltak rám tekintettel, hogy pletykálkodtak rólam vagy a családomról, hogy előítélettel voltak irántam, hogy a kölcsönt nem adták meg és a kölcsönkért holmit nem hozták vissza. Megbocsátok minden szeretetlen cselekedetet és azt, hogy bűnös viselkedésre biztattak másokat vagy engem. Uram Jézus, megbocsátok nekik, és kérlek, hogy áldd meg őket ma!

Uram Jézus, megbocsátom minden PAPNAK, APÁCÁNAK, PÜSPÖKNEK (és a PÁPÁNAK is), hogy nem voltak kedvesek és barátságosak és nem nyújtottak segítséget nekem; hogy uralkodni akartak rajtam és nem szolgálni, hogy kicsinyesek és túl szigorúak voltak, hogy anyagiasak voltak, hogy rossz beszédeket mondtak, hogy rosszul tanítottak, és hogy akarva vagy akaratlanul fájdalmat okoztak.

Megbocsátom továbbá az IMAKÖZÖSSÉG, egyházközség, szerzetes közösség minden TAGJÁNAK, hogy nem fogadtak el, hogy hátrányos megkülönböztetéseket alkalmaztak, hogy pletykálkodnak és hogy egymást kinevetik. Imádkozom értük, Uram, és az áldásodat kérem rájuk!

Megbocsátom MUNKAADÓIMNAK (FŐNÖKEIMNEK), hogy nem fizettek nekem igazságos munkabért, hogy nem méltányolták a munkámat, hogy szeretetlenek voltak és igazságtalanok, hogy megaláztak és gúnyolódtak rajtam hitem miatt, hogy haragudtak rám és veszekedtek velem, hogy nem léptettek elő, hogy nem dicsérték meg a munkámat, hogy felmondtak és nem adtak nekem más munkát. Megbocsátom az összes MUNKATÁRSAMNAK, hogy pletykáltak rólam, hogy a nyakamba sózták az ő munkájukat, hogy nem segítettek, hogy az én beosztásomra fájt a foguk, vagy hogy igyekeztek megnehezíteni az életemet. Imádkozom értük és Isten áldását kérem rájuk!

Uram Jézus, most kérem a kegyelmedet, hogy meg tudjak bocsátani ANNAK A SZEMÉLYNEK, aki a LEGJOBBAN MEGBÁNTOTT, akiről azt mondtam, hogy neki soha nem fogok megbocsátani, annak, akinek a legnehezebb megbocsátanom. Én most elhatározom, hogy megbocsátok neki. Uram Jézus, kérlek áldd meg ezt a személyt!

Köszönöm, Jézus, hogy segítesz megnyílnom a megbocsátás ajándékára, elfogadnom azt és válaszolni rá, hogy végre lassan elkezdhetek megszabadulni a meg nem bocsátás rabságából. Köszönöm, Szentlélek, hogy megvilágosítod a szívemet és az értelmemet, hogy megmutatod, kik azok, akiknek meg kell bocsátanom, és hogy erőt adsz a megbocsátáshoz. Köszönöm, mennyei Atyám, hogy feltétel nélkül szeretsz engem. Segíts, hogy én is úgy tudjak szeretni és megbocsátani, mint Te! Ámen.

Szentírási részletek a megbocsátásról:

  1. „Ne táplálj gyűlöletet szívedben testvéred iránt. Fedd meg embertársadat, s akkor nem osztozol bűnében. Ne légy bosszúálló, és ne gyűlölködj néped fiaival. Szeresd embertársadat úgy, mint magadat.” (Lev 19, 17-18)
  2. „… megbocsátom gonoszságaikat, és vétkeikre többé nem emlékezem.” (Jer 31,34)
  3. „Hallottátok a parancsot: Szemet szemért, fogat fogért! Én pedig azt mondom nektek: Ne szállj szembe a gonosszal, hanem ha megütik jobb arcodat, fordítsd oda a másikat is.”
  4. „Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, (tegyetek jót haragosaitokkal) és imádkozzatok üldözőitekért (és rágalmazóitokért).” (Mt 5,43-14)
  5. „Ti olyan tökéletesek legyetek tehát, mint mennyei Atyátok.” (Mt 5,48)
  6. „… bocsásd meg a mi vétkeinket, amint mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.” (Mt 6, 12)
  7. „Ha megbocsátjátok az embereknek, hogy vétettek, mennyei Atyátok nektek is megbocsát. De ha nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.” (Mt 6, 14-15)
  8. „Amit megkötsz a földön, megkötött lesz a mennyben is, és amit föloldasz a földön, a mennyben is föloldott lesz.” (Mt 16, 19)
  9. „Akkor hozzálépett Péter és megkérdezte: »Uram, ha vét ellenem testvérem, hányszor kell megbocsátanom? Talán hétszer?« Jézus így felelt: »Bizony mondom neked, nem hétszer, hanem hetvenhétszer.«” (Mt 18,21-22)
  10. „Így tesz mennyei Atyám is veletek, ha mindegyiktek szívből meg nem bocsát felebarátjának.” (Mt 1835)
  11. „Mikor pedig imádkozni készültök, bocsássatok meg, ha nehezteltek valakire, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa bűneiteket.” (Mk 1 1,25)
  12. „Bocsásd meg a mi vétkeinket, mert mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek.” (Lk l l,4)
  13. „Ha vétkezik ellened testvéred, fedd meg. De ha megbánja, bocsáss meg neki. Ha napjában hétszer vétkezik ellened, de hétszer jön hozzád és azt mondja: sajnálom, bocsáss meg neki.” (Lk 17,3-4)
  14. „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek.” (Lk 23,34)
  15. „Távol legyen tőletek minden keserűség, indulatosság, haragtartás, szóváltás és káromkodás, minden egyéb rosszal. Inkább legyetek egymás iránt jóindulatúak, könyörületesek, és bocsássatok meg egymásnak, amint Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.” (Ef 4,31-32)
  16. „Viseljétek el egymást és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Amint az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy tegyetek!” (Kol 3,13)

 Ann Ross Fitch és Paul Robert Degrandis könyve a Marana Tha Kiadónál jelent meg magyarul 2006-ban. A szerk.

Létrehozva 2017. október 5.