Amerikai érsek bírálja James Martint, amiért a könyvével normalizálni akarja a homoszexualitást

Az érsek a témában Daniel C. Mattson könyvét ajánlja inkább

Miközben a Vatikán új kommunikációs tanácsadója, James Martin SJ folytatja a kampányát a katolikus egyház homoszexualitás iránti nagyobb nyitottsága mellett, egy prominens amerikai érsek felszólalt annak érdekében, hogy kijavítsa a jezsuita pap visszaélését a katolikus tanítással.

Egy július 6-án írt cikkben Philadelphia érseke, Charles Chaput bírálta Martin atyát, amiért nem hajlandó világossá tenni a homoszexuális cselekedetek bűnös voltát. Chaput szerint bár Martinnak igaza van abban, hogy az Egyház “tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni az azonos neműekhez vonzódó embereket” (vö. KEK 2358), ez nem ad felhatalmazást neki vagy bármely befolyásos vezetőnek az Egyházban, hogy hirtelen elkezdjék figyelmen kívül hagyni a szexualitásra vonatkozó bibliai tanítást.

“Ami a szövegből sajnálatosan hiányzik, az annak érdemi bemutatása, hogy mi különbözteti meg a hithű keresztényeket azoktól, akik semmi bűnt nem látnak az aktív homoszexuális kapcsolatokban” – írja az érsek a “Levél a rómaiakhoz” címet viselő publicisztikájában.

Rámutatva Szent Pál homoszexuális cselekedeteket elítélő szavaira, Chaput érsek kifejti: “Ha a rómaiakhoz írt levél igaz, úgy azoknak a személyeknek, akik tisztátalan kapcsolatokban élnek (legyenek azok homo- vagy heteroszexuális kapcsolatok), megtérésre van szükségük, és nem pedig puszta megerősítésre. Ha a rómaiakhoz írt levél hamis, úgy a keresztény tanítás nemcsak téves, de megátalkodott hazugság is. Az egyetlen mód, hogy őszinte párbeszédet folytassunk, az, ha nyíltan szembenézünk ezzel.”

Chaput érsek azt írja: Jézus “nem azért jött el, hogy megerősítsen minket a bűneinkben és romboló szokásainkban – legyenek bármik is azok -, hanem azért, hogy megváltson minket”.

“Pál üzenetét éppolyan nehezteléssel fogadták némelyek, mint ahogyan azt ma is teszik. A szexuális zűrzavar és rendetlenség korszakaiban a tisztaságra hívást egyszerűen nem fogadják szívesen. Elvetik azt. Ez azonban nem szünteti meg sem az igazságát azoknak a szavaknak, amelyeket Pál leírt, sem az időszerűségüket a saját korunkban.” – írja az érsek.

Az érsek szerint bár fontos minden megkeresztelt ember egysége, amit Martin atya is szorgalmaz, nem lehetséges azonban másmilyen egység, mint ami az igazságra épül. “Az Egyház nem pusztán az egységről szól – bármilyen értékes is az -, hanem az egységről Isten szeretetében, ami az igazságban gyökerezik.”

Chaput érsek szerint az az új könyv, amit a homoszexualitásról szóló keresztény tanításról a megfelelő megközelítésben írtak meg (szemben James Martin lázadó és tévtanítást képviselő könyvével), az Daniel Mattson “Miért nem nevezem magamat melegnek?” (“Why I Don’t Call Myself Gay”) című könyve, amit az Ignatius Press adott ki. A könyv előszavát Robert Sarah bíboros írta, aki arra biztatta benne az Egyház püspökeit és papjait, hogy ne fosszák meg az azonos neműekhez vonzódó embereket az Evangélium “nehéz részeitől”: például attól a tanítástól, hogy az ilyen emberek laikusként, tisztaságban élve a világban érhetik el a személyes boldogságukat és kiteljesedésüket Isten szeretetében.

Létrehozva 2017. július 28.