Magyarszék, karmelita kolostor

Túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy Istennel egyedül legyél? (2)

Múlt héten arról írtam, hogyan fedeztem fel a csendes elvonulás értékét, nemcsak az üzleti tervezéshez, hanem – és ami még fontosabb – az élet spirituális dimenziójával való foglalkozáshoz is. Az a bátorításom, hogy határozzák el, hogy minél gyakrabban elcsendesednek, közel húzódnak Istenhez, és megkapják tőle azt a lelki táplálékot, amely oly fontos ahhoz, hogy megtapasztaljuk a gyümölcsöző, teljes életet mind az üzleti életben, mind a magánéletünkben.

Az összes rendelkezésre álló eszköz, stratégia és forrás közül, amelyek segítenek abban, hogy hatékonyak és sikeresek legyünk, megtanultam, hogy az Istennel való mély, hosszas, egyedül töltött idő fegyelme következetesen felülmúl minden mást. Több ember ért el áttörést személyes, szakmai és lelki életében ennek a gyakorlatnak köszönhetően, mint bármely más módszerrel. Ha az a célunk, hogy felismerjük és megvalósítsuk az Istentől kapott célunkat, akkor logikus, hogy időt kell töltenünk a Céladóra való figyeléssel!

Ha tanulmányozzuk Jézus Krisztus életét és szolgálatát, azt látjuk, hogy kezdettől fogva szükségesnek találta ezeket az időket ahhoz, hogy küldetését hatékonyan végrehajtsa: „Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.” (Márk evangéliuma 1, 35)

Sokan vágyunk arra, hogy meghalljuk Isten hangját és tervét az életükkel kapcsolatban, de a mindennapok elfoglaltsága elvonja a figyelmünket. Ezért kulcsfontosságú, hogy szándékosan hosszabb időt szánjunk arra, hogy találjunk egy csendes helyet, távol minden zavaró tényezőtől. Íme egy ajánlott megközelítés:

1. Időzítsen. Ha lehetséges, különítsen el egy teljes napot. Egy éjszaka még jobb. Gyakran egy fél napra vagy annál is többre van szükség ahhoz, hogy az elménket kimozdítsuk a munkamódból. Feltétlenül tudassa a kulcsfontosságú embereivel, hogy nem lesz elérhető.

2. Vonuljon vissza. Menjen el egy elvonulási központba, egy tóparti házba, tengerparti házba, kempingbe, egy hegyi faházba vagy más nyugodt környezetbe. Bármilyen csendes hely, ahol egyedül lehet, megfelel. Azt javaslom, hogy ezt ne az otthonában vagy második otthonában tegye, mivel túl könnyű, hogy a látogatók, projektek, stb. elvonják a figyelmét.

3. Kapcsolódjon ki. Hagyja kikapcsolva a mobiltelefononját. Ne használjon számítógépet vagy tévét sem.

4. Legyen egyszerű. Vigye magával a naplóját, Bibliáját, zenét, esetleg egy keresztény szerző könyvét. Ez több mint elég. Talán kezdje azzal, hogy „Mit akarok mondani Istennek”. Aztán szenteljem hosszabb időt (a nap nagy részét) az olvasásnak, a hallgatásnak és az írásnak arról, hogy „Mit akar Isten mondani nekem?”. Végül töltsön időt (talán egy órát) azzal, hogy megírja a gondolatait arról, hogy „Mi az a nagy dolog, amit Istentől hallok, és milyen következményekkel jár az életemre nézve?”.

5. Menjen ki a szabadba. Tapasztalja meg Isten teremtésének természeti csodáját.

6. Írja ki magából. Jegyezze fel a gondolatait az egyedül töltött idő alatt. Ez nemcsak abban segít, hogy fókuszban maradjon, de később vissza tudja majd idézni, és meglátni a mintákat, témákat és a meghallgatott imákat az Úrral való úton.

7. Lazítson. Élvezze az időt. Ne érezze úgy, hogy megállás nélkül imádkoznia kell. Sétáljon, horgásszon, pihenjen.

8. Legyen felkészült. El fog terelődni a figyelme. Mi már csak ilyenek vagyunk. Ne csüggedjen a csapongó elméje miatt. Csak koncentráljon újra és újra Istenre és arra, amit Ő mond.

9. Számítson ellenállásra. A mi szellemi ellenségünk megpróbálja majd kisiklatni, valószínűleg az indulás előtti egy-két napban. Az Istennel kettesben töltött idő nem olyasmi, amit ő akar, hogy megtegyen.

10. Legyen mértékletes. Gondolja át, hogy mit fog enni és inni – és mennyit. A túl sok koffein, cukor, alkohol vagy rágcsálnivaló elvonhatja vagy elhomályosíthatja a gondolkodását és a fókuszt.

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2024. augusztus 29.