Hogyan szabaduljunk meg tiszteletteljesen a megáldott, ámde megsérült tárgyaktól

Ezek a tárgyak, „ha egy pap áldotta meg őket, spirituális erővel bírnak, és megfelelően kell bánni velük, ha megsérülnek..”

Van egy törött vagy sérült rózsafüzéred vagy skapuláréd?

Eduardo Hayen Cuarón atya a mexikói Juarezből tanácsokkal lát el, miként dobhatunk ki megáldott, de már sérült tárgyakat.

Az Egyházi Törvénykönyv 1171. kánonja szerint:

„A szent dolgokat, vagyis azokat, amelyeket felszenteléssel vagy áldással az istentiszteletre szántak, tisztelettel kell kezelni, és nem szabad közönséges vagy nekik meg nem felelő célra használni még akkor sem, ha magánszemélyek birtokában vannak.”

Eduardo atya Twitter-fiókján kifejtette, hogy

“Vannak katolikusok, akik nem tudják, mit kezdjenek a kopott, sérült, de pap vagy diakónus által megáldott vallási tárgyaikkal”.

A közel ötezer megtekintéssel rendelkező tweetben a pap emlékeztetett arra, hogy ezek a tárgyak,

„ha egy pap áldotta meg őket, spirituális erővel bírnak, és megfelelően kell velük bánni, ha már megrongálódtak…”.

Miként kell tehát eljárnom?

„E tárgyak eltemethetők vagy elégethetők, miután hálát adtunk értük Istennek, mert betöltötték szentelményi funkciójukat: elvezettek minket a szentségekhez és az Istennel való kapcsolathoz. Ha nem tudod kidobni őket, vidd el őket egy plébániára, hogy ott rendelkezzenek felőlük.”

Megjavíthatjuk őket?

A hozzászólások között az egyik felhasználó azt kérdezte, hogy egy sérült rózsafüzért meg lehet-e javítani. A pap megjegyezte:

„Természetesen meg lehet javítani. Én is eltörtem már néhány rózsafüzért, és csak az volt a baj, hogy a lánc egy kicsit kinyílt az egyik szemnél.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. október 13.