A Szent Benedek medál jelentése és természetfeletti ereje

Mivel Szent Benedeket a gonosz ellen szokták segítségül hívni, medálját is különösen hatékonynak tartják az ellen. Viselsz Szent Benedek medált?

A Szent Benedek medál a Katolikus Egyház hatékony szentelménye. Egy hatodik századi szerzetes, szent Benedek képe van rajta. Benedeket spirituális bölcsessége és a szerzetesi életforma kialakításában játszott szerepe tette ismertté.

A gazdag szimbolikájú medál részei Szent Benedek életének egy-egy vonatkozását jelenítik meg, vagy sajátos spirituális jelentéssel bírnak.

National Catholic Register szerint “Mivel Szent Benedeket a gonosz ellen szokták segítségül hívni, medáljat is különösen hatékonynak tartják az ellen. Ez az az érem, amelyet az egyház akkor használ, amikor már éppen elég bajjal néz szembe.”

Mit jelent a Szent Benedek medál?

 Íme a Szent Benedek medálokon található közös elemek magyarázata:

 Az érem elülső oldalán:

1. Szent Benedek képe a gonosz elleni erőteljes védelmezőt és a lelki útmutatás forrását jeleníti meg. Egyik kezében Szent Benedek regulájának könyvét tartja, a másikban egy keresztet.

2. Szent Benedek egyik oldalán egy holló látható, a másikon egy kehely, amelyből kígyó kúszik elő. Ez életének egy eseményére utal, amikor csodás módon megmenekült a mérgezéstől.

A kehely fölött ez olvasható: „Crux sancti patris Benedicti”, ami azt jelenti: „Szent Benedek atyánk keresztje”.

3. Szent Benedeket a következő szavak veszik körül: „ Eius in obitu nostro praesentia muniamur!” melynek fordítása: „Erősítsen meg minket jelenléte halálunk óráján.”

 Az érem hátoldalán:

4. A kereszt azt jelenti, hogy Krisztus kereszthalála által legyőzte a bűnt és a halált.

5. A kereszt függőleges szárán a „CSSML” kezdőbetűk szerepelnek, ami a „Crux Sacra Sit Mihi Lux” rövidítése. („A Szent Kereszt legyen az én világosságom”).

6. A kereszt vízszintes szárán az „NDSMD” kezdőbetűk láthatók, ami az „Non Draco Sit Mihi Dux” rövidítése („Ne a sárkány legyen az én vezérem”). Ez a gonosz elutasítását jelenti.

7. A középső keresztet körülvevő nagyobb betűk, „CSPB”, a Crux Sancti Patris Benedicti („Szent Benedek atyánk keresztje”) helyett áll.

8. A medálon fölül a „PAX” szó található, ami békét jelent.

9. Az érem hátsó oldalán körülfutó betűk VRSNSMV – SMQLIVB. Ezek egy védelmet kérő latin imát jelentenek: „Vade Retro Satana! Nunquam Suade Mihi Vana!” („Távozz tőlem, Sátán! Soha ne kísérts hiábavalóságokkal!”)

National Catholic Register szerint „bár laikusoknak és a legtöbb papnak tilos ördögűzést végezni, a Szent Benedek medált használhatják a gonosz elleni védekezésül”.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 16.