A harag és a Tanácsadó – kerüld el a 7 főbűnt!

Amikor egyszer a nőgyógyászati osztályon feküdtem egy kórházban egy reggel bejött egy 16-17 éves lány a szüleivel. Alig volt nála valami. Egy kis csomaggal érkezett. Még aznap elvégezték rajta a műtétet. Mikor lehozták arról panaszkodott, hogy nagyon fázik. Kereste az édesapját is, de csak az édesanyja maradhatott vele. Mielőtt álomba zuhant felkiáltott: „Mondjátok meg Gábornak, hogy haragszom rá.”

Nagyon fájdalmas kiáltás ez az abortusz után. Fölvet rengeteg kérdést a haraggal kapcsolatban. Gábor, aki az apja volt a magzati korában elhunyt embernek igenis és nagyon is felelős a történtekért. És mégis megfordul az emberben több gondolat a haraggal kapcsolatban. A harag a felelősség szétkenése? A harag a lelkiismeret elnyomása, mert más bűnöst keres? A harag a belső feszültség tárgyának megtalálása? A harag a tehetetlenség leplezése?

A harag a gyengék érzése

A gimnazista anya, aki elvetette az első gyermekét, gyenge volt. Felelős volt és gyenge ahhoz, hogy vállalja a tettei következményeit. A legtöbb haragvó ember ilyen. Gyenge. Inkább érzi, mint tudja, hogy olyannak része, ami bűnnek számít, de nincs ereje nemet mondani. Nincs ereje küzdeni. Ennek a szinte gyermek korban lévő anyának sem volt ereje küzdeni. Igen. A szülei nyomás alatt tartották. Lehet, hogy az abortusz előtt meg is győzte magát arról, hogy a gyermeke a teste része és azt csinál vele, amit akar. Lehet, hogy alapvetően nem volt egy jóindulatú ember. Lehet, hogy olyan mosolygós keményszívű volt. De a kis műtétről visszatérve arra a gyöngédségre vágyott, amit csak a Szentlélek adhat meg. Mivel erre nem tartott igényt, inkább haragudott Gáborra.

A rossz tanácsadó

Az emberben néha keletkezik harag. A mondás szerint, a harag rossz tanácsadó. A mondás viszont jó. Mert milyen sötét utat nyithat meg a harag? A harag a sátánnak ad lehetőséget a vele való párbeszéd megkezdésére. Először csak haragszol, aztán a gonosz mindenféle szemétségre próbál rávenni téged. Addig vihet, hogy „tanácsot” ad a bosszúra. Ne hagyd ezt! Ebben a folyamatban mindig kaphatsz, ugyanis jó tanácsot. Kitől? A Szentlélektől, aki a Jótanács Lelke.

A jó Tanácsadó

Még ennek a 7 főbűnről szóló sorozatnak az elején ígértem, hogy írok arról, hogy hogyan kerülhető el a 7 főbűn. Talán ezzel addig adós maradtam. Pedig a válasz igen egyszerű. Maradj párbeszédben Istennel! Minden bajoddal, bánatoddal, haragoddal, irigységeddel hozzá siess. Mindent beszélj meg vele. Nem fog úgy megszólalni neked Jézus, mint a nagy szenteknek, de a megfelelő pillanatban eszedbe juttat egy megoldást a problémára. Megmutat egy másik utat. Vagy hirtelen beugrik neked egy bibliai idézet. Vagy visszaemlékszel, hogy a nagymamád ezt hogyan oldotta meg. És főképp, kaphatsz sugallatot. Hallgass Rá!

Forrás

Létrehozva 2023. június 30.