Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet – Forrás: oroshazikorhaz.hu

Kuruzslás a kórházban – nagyon nem ajánljuk

“Kézrátétellel gyógyítanak az Orosházi Kórház Egészségfejlesztő Irodájában” – írja a Telex tudósításában.

“Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztő Irodája (EFI) Access Bars fej- és testkezeléseket, reikikezeléseket kínál a betegeknek. A kórház tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a módszer iránt, és bár szakmailag nem tartják megbízhatónak, de elősegítheti a mentális egészség megőrzését és fenntartását. A szolgáltatás ingyenes, és a kórház szerint ők sem fizetnek érte, annak ellenére, hogy a kezelést hirdető plakáton a Belügyminisztérium logója is rajta van” – olvasható a cikk első bekezdésében.

A szolgáltatás szakmai kérdéseinek megítélése nem kompetenciánk, de a spirituális háttérrel komoly gondok vannak. A reiki okkult praktika, az energiagyógyászathoz tartozik, semmiféle orvostudományi bizonyítottsága (és így létjogosultsága) sincs egy állami pénzből működtetett kórházban.

A reiki démoni megkötözöttséghez vezet, a reiki mester beavatáson vesz részt ennek érdekében, és az így kapott ‘energiát’ továbbítja kezelések során. A beteg időlegesen jobban érezheti magát, de gyakorlatilag elköteleződik a ‘szellemi vezetők’ (gonosz szellemek) mellett.

A reiki veszélyeiről többek között ebben a cikkben, valamint ebben lehet olvasni. A Magyar Kurír összefoglalója a reikiről átfogó kritikát ad erről az okkult tevékenységről.

Dr. Gál Péter atya ezt írja a reiki hatásáról:

A reiki alternatív üdvössége a reinkarnációt propagálja, ennek révén realizálódik – a feltámadás helyett. Az alternatív evangéliumhoz alternatív próféták és alternatív Messiás kell… Nincs hiány belőlük… (Az Újszövetség ezeket Antikrisztusnak nevezi.)

Beszélnünk kell az Access Bar kezelésekről is, melyek semmivel sem kisebb veszélyt jelentenek a kezelést igénylők spirituális életére.

Egy magyar leírás szerint

“az Access Bars egy gyengéd kézrátételes módszer, amelyet Gary Douglas mutatott be a 90-es évek elején. 32 energiasávból áll, amelyek a fejeden át és körben futnak. Ezek a Barok [ti. energiasávok] bizonyos ’bar pontokat’ kötnek össze, és az élet különböző területeivel és aspektusaival vannak összefüggésben.”

AZ orosházi Egészségfejlesztési Iroda által ajánlott kezelésekkel az a gond, hogy “lényegében mindenféle testi-lelki problémára hatásos kezelésként hirdetik“. A mindenre-is-jó típusú dolgok legtöbbször semmire sem jók, viszont még jobban elbizonytalanítják az átlagembert. Ha az orvostudomány valamit nem tud gyógyítani, akkor jöhet például a reiki, mint “alternatív terápia” – még ha ezek tudományosan nem elfogadottak, nem is igazolhatók.

A cikk szerint a kórház egyik dolgozójánál a kézrátételes gyógyítás verte ki a biztosítékot. „Ez a szintű kuruzslás már szinte bulvár szintet üt meg, a legszomorúbb, hogy ez sajnos a valóság Orosházán. Számomra ez már messze túl van a határon” – írta levelében.

Sajnálatos, hogy az egészségbe, a wellnessbe vetett hit sokszor felülírja nemcsak az istenhitet, de a józan racionális gondolkodást is.

Létrehozva 2024. április 10.