Utam a papsághoz

Minden fiatalembernek hallania kellene Timothy Reid atya elhívásának történetét

Timothy Reid atya, a Szent József Főiskolai Szeminárium tagja akkor kapott elhívást, amikor a legkevésbé számított rá, és feltétlen odaadása örökre megváltoztatta az útját.

A Szent József Főiskolai Szeminárium (SJCS) YouTube-csatornájának bőséges és kitűnő katolikus kínálata között nem kevés interjú található papokkal és szeminaristákkal. Ezek a gyakran ütős tanúságtételek bepillantást engednek a katolikusoknak egy papi hivatás életébe és fejlődésébe, és segíthetnek jobban megérteni a felismerés folyamatát.

Az egyik beszélgetés azonban kiemelkedett a többi közül olyan kivételes történetként, amelyet a papi hivatást fontolgató minden fiatalembernek hallania kellene.

Több mint négy évvel ezelőtt történt, hogy Timothy Reid atya, az SJCS formációs karának tagja leült az interjúra. Azzal kezdte, hogy elmondta, hogy gyermekkorában soha nem foglalkozott igazán a hivatás gyakorlásának a gondolatával, és csak a főiskola utolsó évében tért át a katolikus hitre. Nem sokkal később talált magának egy jó állást, amelyet élvezett, és amely lehetővé tette számára, hogy sokat utazzon.

Amikor kevesebb lett az utazás, a Gondviselés akarata folytán szülővárosában, Indianapolisban telepedett le, és talált egy katolikus plébániát, ahová úgy tűnt, jól beilleszkedett. Néhány héttel később az egyházközségében három napon át zajló egyházközségi missziót tartottak, előadásokkal és áldással. Reid korábban már hallott az előadó papról, és szerette volna meghallgatni az előadását, ezért mindhárom este részt vett az eseményeken.

„Imáimban hallottam, hogy Isten hív a papságra, de én hallani sem akartam erről. A világban akartam élni, feleséget akartam találni, meg akartam nősülni, gyerekeket akartam. Egyszóval élvezni akartam mindazt, amit az élet kínál. A papság egyáltalán nem szerepelt a terveim között.” – mondja Timothy atya. Az egyházközségi misszió első estéjén az Eucharisztiáról volt szó, a másodikon a Szűzanyáról, az utolsó estén pedig a hivatások álltak a középpontban.

A harmadik este beszéde végén a pap felszólított minden olyan fiatal férfit és nőt, aki úgy gondolta, hogy papságra, a megszentelt életre kapott elhívást, jöjjön fel a szentélybe, hogy imádkozhassék értük. „Abban a pillanatban, amikor elhangzott ez a felhívás, fájdalom nyilallt a szívembe. Tudtam, hogy Isten kéri tőlem, hogy tegyem ezt meg. Hónapok óta kérte ezt tőlem, de kizártam Őt. Nem tudtam megtenni. De Ő csak hívott és hívott. A fiatalok eleget tettek a felszólításnak, kimentek. Én éreztem a szívemben a fájdalmat, ennek ellenére egyszerűen nem tudtam kimenni.” – mondja Timothy atya. 

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. augusztus 6.