Jövő héten kiújul a harc az abortuszjog körül

Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA), Dánia és Kenya szervezésben jövő héten Nairobiban szervez csúcstalálkozót. A Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferencia (ICPD) Akcióprogramja lesz terítéken, újfajta megközelítéssel. Mivel az abortuszjogot nem tudták 25 évvel ezelőtt elfogadtatni az ENSZ ülésén, és azóta sem tudta ezt a lépést kikényszeríteni a radikális feminista lobbi és az ahhoz kapcsolódó, reproduktív jogokért küzdő LMBT csoportosulás, most új módszerekhez folyamodnak. 

Előre gyártott ígérvényt íratnak alá az országokkal. Mindenkitől elvárják, hogy köteleződjön el az abortusz mellett, akkor is, ha nem ért vele egyet. Ez ugyanis nem egy egyszerű nyilatkozat, de nem is ér fel egy ENSZ tárgyalás során kialakított egyezménnyel: a kettő közötti képződmény, ami ha utat talál az ENSZ rendszerében, hivatkozási alap lesz az „abortuszjog” megteremtésére, az abortusz emberi jogként való feltüntetésére. 

Csapdában vannak az életpárti országok. Ha delegációjuk megjelenik a konferencián, nem tehetik meg, hogy nem írják alá a dokumentumot. Ha nem jelennek meg, akkor a szöveg értelmében hallgatólagosan egyeznek bele annak tartalmába… ami fényévekre van az eredeti, egyezményes szöveg tartalmától. 

Néhány ország, köztük Magyarország is közös nyilatkozattal határolódott el az „abortuszjog” elismerésétől. A kenyai egyházak (keresztények, muzulmánok, hinduk) szintén határozott hangon kérik, hogy ne az ő fővárosuk nevéhez kapcsolódjon az életellenes dokumentum, és ne Nairobi-t azonosítsák ezzel az embertelen lépéssel. Itt tartunk most. Jövő héten kiderül, hogy a több, mint 25 éve harcoló radikális feministák közelebb jutnak-e céljukhoz, vagy esetleg meggyengül pozíciójuk, és talán elveszítik ezt a csatát.

Forrás: Méltóság Központ hírlevele

Létrehozva 2019. november 8.