Kapcsolat a fogamzásgátlás és az agyméret között?

CHICAGO, 2019. december 6. ( LifeSiteNews ) – Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság ( RSNA ) számára nemrégiben bemutatott tanulmány szerint a fogamzásgátló tabletták szedése csökkentheti a nő agyméreteit. 

A tanulmány során 50 egészséges nő MRI-vizsgálatát végezték el, akik közül 21-en orális fogamzásgátló tablettát szedtek, és azt találták, hogy „a fogamzásgátló tablettákat szedő nők szignifikánsan kisebb hipotalamusz-térfogatot mutatnak.” A hipotalamusz segít szabályozni számos fontosabb testfunkciót, például az étvágyat, a szívfrekvenciát, a testhőmérsékletet és az érzelmeket. 

Dr. Michael Lipton radiológus professzor, a New York City Montefiore Medical Center MRI Services orvosigazgatója, aki a tanulmányt vezette, a következőket mondta: 

„Drámai különbséget találtunk az agyszerkezet méretében azok között, akik orális fogamzásgátlót szedtek, és azok között, akik nem. Hitelesítettük a hipotalamusz térfogatának mérésére szolgáló módszereket és először erősítettük meg azt, hogy a jelenlegi orális fogamzásgátló tabletták használata kisebb hipotalamusz térfogattal jár együtt”.

A kutatók szerint a tanulmány célja azért ez volt, mert „jelenleg korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre a hormonális fogamzásgátlóknak az agyra gyakorolt ​​strukturális és funkcionális hatásairól. Különösen a hipotalamuszra gyakorolt ​​hatásaik nem ismertek”.

A sajtóközlemény szerint a tanulmány azt is megállapította, hogy „a kisebb hipotalamusz-térfogat nagyobb haraggal társul, és szoros összefüggést mutat depressziós tünetekkel”.

Amíg a sajtóközlemény egyértelművé teszi, hogy ezek csak előzetes megállapítások, és hogy „a vizsgálat nem talált szignifikáns összefüggést a hipotalamusz térfogat és a kognitív teljesítmény között”, Dr. Lipton szerint a tanulmány további kutatásokat kell, hogy ösztönözzön:

„Ez a kezdeti vizsgálat erős összefüggést mutat (az orális fogamzásgátló tabletták szedése és az alacsony hipotalamusz térfogat között), és további kutatásokat kell, hogy ösztönözzön az orális fogamzásgátlóknak az agy szerkezetére és az agy működésére gyakorolt ​​lehetséges hatásairól.”

A tanulmány megállapításai összhangban állnak az orális fogamzásgátlók hatásairól szóló számos újabb tanulmánnyal.

2016-ban dán kutatók, akik 18 éven keresztül több mint egymillió nő kórtörténetét vizsgálták, azt találták, hogy a hormonális fogamzásgátlókat használó nők jobban hajlamosak a depresszióra. Egy német kutatók által 2016-ban készített tanulmány megállapította, hogy az orális fogamzásgátló tabletták károsíthatják a nők érzelmi kapcsolatérzetét . 2017-ben egy másik dán tanulmány összefüggést látott a hormonális fogamzásgátlók és a hangulati zavarok között, a megnövekedett öngyilkossági arányokhoz kapcsolódóan. 

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. február 8.