A legfontosabb házasságban folytatott beszélgetés: az imádság

KOMMENTÁR: Az egyetlen módja, hogy házastársunknak és gyermekeinknek a legjobbat adjuk – azaz magát Jézust, aki rajtunk keresztül szereti őket – az belső életünk elmélyítése a napi imádság elköteleződésén keresztül.

Több mint 20 éve vagyunk házasok és nyolc gyermeknek adtunk életet. Most elmondjuk, hogy lehetséges az imádság házaspárként is – és termést hoz az a hősies erőfeszítés, mely a családi életben való meggyökereztetésére irányul.

A legfontosabb lecke az évek során az volt, hogy míg sok házassági program szól arról, hogy mennyire fontos a házastársak együttes, párként végzett imádsága, kevés szó esik a napi egyéni imádság jelentőségéről. Semmi kétség afelől, hogy egy pár együtt végzett imádsága gazdagítja házasságukat. Van azonban valami, ami még fontosabb a házasság növekedése, szárnyalása és Szentlélek általi vezetettsége szempontjából – ez pedig a személyes napi szemlélődő imádság fegyelme.

Házasságunk kezdetén Kalkuttai Szent Teréz Testvéreivel, a Szeretet Misszionáriusaival szolgáltunk és imádkoztunk. Ekkor találtunk rá erre a csodálatos imádságra, melyet a szentmisét követően végeztek naponta. Az ember szívéhez szól, hogy miért van ekkora jelentősége a személyes napi imádságnak az egyén szolgálatában:

Drága Jézus… ragyogj át rajtunk és légy jelen bennünk oly módon, hogy mindenki, akivel kapcsolatba lépünk, a Te jelenléted érezze lelkünkben! Nézzenek fel, és ne minket lássanak többé, hanem csak Jézust!| ’Krisztust sugározni’ imádság, MotherTeresa.org.

Milyen csodálatos imádság! Nézzük csak ezt a sort: ’hogy mindenki, akivel kapcsolatba lépünk, a Te jelenléted érezze lelkünkben.’ Reméljük és imádkozunk azért, hogy házastársunk és gyermekeink nem csak velünk, hanem magával Jézussal találkoznak, ki keresztülfénylik rajtunk. Az egyetlen módja, hogy házastársunknak és gyermekeinknek a legjobbat adjuk – azaz magát Jézust, aki rajtunk keresztül szereti őket – az belső életünk elmélyítése a napi imádság elköteleződésén keresztül.

Egy nyüzsgő családban igazi kihívás lehet, hogy mindkét szülő időt szakítson személyes imádságra. Az évek során a következő módokat találtuk, hogy imádkozzunk egy olyan háznak a forgatagában, ahol annyi kisgyerek van:

1. Légy rugalmas az imaéletedben! Nem olyan lesz, mint amikor még egyedül éltél.

2. Légy találékony, hogyan tudnál időt szakítani nyüzsis családodban az imádságra!

3. Támogasd párodat a napi imádságában!

4. Légy fegyelmezett a személyes napi imádságban, ami azt jelenti, hogy minden nap tedd kiemelt jelentőségűvé!

Például volt olyan idő családunkban, amikor én (Beth) úgy találtam időt az imádságra, hogy este lefőztem a kávét és az éjjeliszekrényen álló termoszba készítettem elő. Ez lehetőséget adott arra, hogy másnap reggel imádkozzam a hálószobámban, anélkül, hogy le kellene menjek a konyhába kávét készíteni – ez a kis túra ugyanis mindig arra késztette drága gyermekeinket, hogy megtaláljanak, így ellehetetlenítve az imádságot.

Szülőként természetesen őszintén szeretjük a gyermekeinket. Néha azonban szeretetünket csorbítja az önzésünk, a türelmetlenségünk és a megértésünk hiánya. Magunktól képtelenek vagyunk szeretni őket úgy, ahogy megérdemelnék. Tisztában vagyunk vele, hogy arra van szükségünk, hogy Jézus szeresse őket rajtunk keresztül. Szülőként magunknál többet akarunk adni nekik – a magunk személyiségénél, terveinknél, útmutatásunknál és segítségénél többet. A rajtunk keresztülfénylő Jézust akarjuk adni nekik. De ez csak akkor jön létre, ha műveljük gondozzuk?/ápoljuk? belső életünket és kiemelt jelentőségűvé tesszük a napi személyes imádságunkat. Házastársként és szülőként olyanok vagyunk, mint egy lámpás. Be kell dugnunk a konnektorba a lámpát, hogy fényt adjon és bevilágítsa a szobát. Ahogy Teréz anya imádsága emlékeztet rá, ha azt akarjuk, hogy Krisztus fénye sugározzék belőlünk, és hogy az ő szeretete érintse meg társunk és gyermekeink szívét mindabban, amit együtt végzünk, tudjuk, hogy az egyéni imádság isteni ’áramforrására kell csatlakoznunk’.

Az itt közölt részlet ’A jó, a rendetlen és a szép: a valós házasélet örömei és harcai’ című könyvből származik, Edward és Beth Sri tollából. © 2022, Ascension Press

Forrás angol nyelven

Fordította: Cseri Máté

Létrehozva 2023. április 21.