Hogyan tárhatják fel az online hozzászólások a lelked állapotát

Szalézi Szent Ferenc szerint a beszélgetésben használt szavak egy kezdeti vizsgálat lehet a lelki egészségedről.

Az internet lehetővé tette számunkra, hogy kapcsolatba kerüljünk emberekkel a világ minden tájáról, olyan emberekkel, akikkel soha nem találkoztunk. Ugyanakkor ez a kapcsolat gyakran anonim, lehetővé téve számunkra, hogy online megjegyzéseket tegyünk közzé olyan embereknek, akiket soha nem fogunk személyesen látni.

Ez viszonylag megkönnyíti, hogy szabadon tegyünk észrevételeket, nem gondolva tetteink a lelki következményeire.

Szalézi Szent Ferenc könyve, a Bevezetés a jámbor életbe szerint, ha meg akarjuk tudni a lelkünk állapotát, a kezdeti vizsgálat magában foglalja a használt szavak értékelését.

Az orvosok az ember egészségét vagy betegségét nagy mértékben a nyelv állapota alapján ítélik meg, és szavaink a lelkünk állapotának igazi próbái. „Szavaitok fognak igazolni, és szavaitok által fognak megítélni benneteket” – mondja a Szabadító. Hajlamosak vagyunk a kezünket gyorsan arra a helyre rakni, ahol fájdalmat érzünk, és a nyelv is gyorsan rámutat arra, amit szeretünk.

Szalézi Szent Ferenc azt állítja, hogy gyakran beszélünk arról, amit szeretünk, és a szavak feltárják ezt a belső kötődést.

Ha szívből szeretitek Istent, gyermekem, gyakran fogtok róla beszélni a rokonaitok, a veletek együtt élők és a barátaitok között, és azért, mert „az igazlelkűek szája bölcsességet szól, nyelve az ítéletről beszél”.

Mégis, nem elég egyszerűen beszélni Istenről; ezt jósággal és alázattal kell tennünk. Továbbá, ha heves vitát folytatunk a Twitteren, a cél nem az, hogy kemény szavakat használjunk, hanem olyan szavakat, melyek mézzel nyerik meg a lelket.

Ha beszélsz az egyikkel vagy a másikkal, titokban szívedben arra kérd közben Istent, hogy hagyja, hogy ez a puha mennyei harmat lesüllyedjen a fejükben, ahogy figyelnek. És ne feledd, hogy ezt az angyali feladatot mindig szelíden és szeretettel teljesítsd, nem megróni kell másokat, hanem inkább megnyerni őket. Csodálatos, hogy mennyire vonzó egy szelíd, kellemes mód, és mennyire megnyerő a szívnek.

A méz mindig sokkal vonzóbb, mint az ecet, ezért szavainknak tükrözniük kell ezt a valóságot.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. november 28.