Szent Mihály legendás kardja

 

A legenda szerint a vonal azt a csapást jelképezi, amivel Szent Mihály a pokolra küldte az ördögöt

Egy titokzatos, képzeletbeli vonal hét kolostort köt össze, Írországtól Izraelig. Ez véletlen egybeesés lenne? Ezek a szentélyek nagyon messze van egymástól, mégis tökéletesen egy vonal mentén találhatók (siviaggia.it).

Meglepő, hogy ezek a szentélyek mennyire igazodnak ehhez a vonalhoz. De az igazodás részletei is meglepőek. A három legfontosabb helyszín: a Mont Saint Michel Franciaországban, a Sacra da San Michele (Szent Mihály apátság) Val de Susa-ban és a Monte Sant’Angelo szentély (Gargano, Olaszország) ugyanolyan távolságra vannak egymástól. Néhányak szerint ez az arkangyal emlékeztetője: a hívőktől elvárják, hogy igazlelkűek legyenek, az egyenes út mentén járjanak.

Ha mindez nem volna eléggé meglepő, a szent vonal tökéletesen igazodik a naplementéhez az északi félteke nyári napfordulójának napján (www.viagginews.com).

alt

Skellig Michael
A vonal Írországban, egy lakatlan szigeten kezdődik, ahol állítólag Mihály arkangyal megjelent Szent Patriknak, hogy segítsen neki megszabadítani az országot az ördögtől. Itt áll az első monostor, a Skellig Michael (Mihály sziklája). A legújabb Star Wars (Csillagok háborúja mozifilm, a szerk.) részleteket ismerő rajongók felismerik ezt a helyszínt.

alt

St. Michael’s Mount

A vonal Dél felé tart, megáll Angliában St. Michael’s Mount-ban (Szent Mihály hegy, Cornwall), amely alacsony dagály esetén kapcsolódik a szárazföldhöz. Azt mondják, hogy Szent Mihály itt beszélt a halászok egy csoportjával.

alt

Mont Saint-Michel
A szent vonal Franciaországban folytatódik egy másik híres szigeten, Mont Saint-Michel-ben, egy olyan helyen, ahol Szent Mihály megjelent. A szentély szépsége és a normandiai part mentén fekvő öböl Franciaország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi helyszíne, 1979 óta az UNESCO világörökség része. A gallok óta ez a hely misztikusnak számít. 709-ben az arkangyal megjelent Szent Aubertnek és sürgette őt, hogy építsen egy templomot a sziklába. A munkálatok azonnal megkezdődtek, de a bencés apátság egészen a 900-as évig nem készült el teljesen.

 

alt

Sacra Di San Michele
Körülbelül 1000 kilométerre található a negyedik szentély: a Sacra di San Michele (Val de Susa). Ugyanaz a vonal köti össze ezt a szent helyet a többi, szintén Szent Mihálynak szentelt kolostorral. Az apátság építése az 1000-es években kezdődött, az évszázadok során új épületeket toldottak az eredeti épülethez. A bencés szerzetesek is építettek egy fogadót, mert ez a szent hely a Via Francigenán átutazó zarándokok útja mentén helyezkedett el.

 

Santuario Di San Michele Archangelo
Újabb ezer kilométer távolságban az egyenes vonal mentén érkezünk Pugliába, ahol egy megközelíthetetlen barlang vált szent hellyé: a Szent Mihály szentély. Ennek története a 490-es évre nyúlik vissza, amikor Szent Mihály megjelent San Lorenzo Maiorano-nak.

 

alt

Symi kolostora
Olaszországból haladva az arkangyal lábnyoma eléri a hatodik szentélyt Görögországban, Symi szigetén. Ez a kolostor egy háromméteres arkangyal szobornak ad helyet, ami az egyik legnagyobb a világon.

 

Mount Carmel kolostor
A szent vonal Izraelben ér véget, a Kármel-hegyi kolostorban, Haifában. Ezt a helyet az ókor óta tiszteletben tartják, keresztény és katolikus szentélyként való megépítése a XII. századra nyúlik vissza.

Kép és szöveg forrása angol nyelven

Létrehozva 2023. június 9.