Boldogot, de mégis mit

Ma éjfélkor mindenkinek (barátainknak, rokonainknak, ismerőseinknek) Boldog Új Esztendőt kívánunk. Persze, abba, hogy mi is a boldogság, csak ritkán gondolok bele én is. Többnyire nagy fordulópontoknál gondolom át én is ezt. Persze a saját gondolatok mellett azért fontos mások bölcsességének meghallgatása.

Az emberiség jelentősebb részének nem azt jutna eszébe, hogy egy volt jegybankár, nem is akármelyik jegybank, hanem az USA-beli FeD volt elnökének egy beszédét vegyük elő. Pedig érdemes, már csak azért is, mert rácáfol a szokásos sztereotípiára, hogy egy főáramú (mainstream) közgazdászt csak a pénzben mért hasznosság érdekli.

A Dél-Karolinai Egyetem 2010. májusi diplomaosztóján Ben Bernanke The Economics of Happiness, azaz a “A Boldogság közgazdaságtana” címmel tartott előadást, útravalót adva a végzős diákoknak. Azt hiszem sokan hallhattunk már unalmas évzáró beszédeket, de ez semmiképpen nem volt az és emlékeztetett arra, amikor az én egytemi diplomaosztómon a Befektetések tanszék egyik vezető oktatója arra hívta fel a figyelmünket, hogy pénzügyesként a feladatunk a közjó szolgálata is.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2016. január 5.