Az utolsó keresztény papság távozása Artszakból

1700 év után elhallgatnak a templom harangjai

VANK, Artszak (ChurchMilitant.com) – A világ továbbra is gyászolja az összes örmény keresztény kivonulását ősi hazájukból, Artszakból.

Október 11-én került fel az X-re a Dadivank utolsó papságának utolsó fotója. Dadivank egy ősi örmény apostoli kolostor, amely a vitatott artszakhi régióval határos. 

Az Artszakból menekülő papság október 1-jén érkezett Örményországba. Távollétük azzal a nappal jelzi, hogy 1722 év óta először nem hangzott fel örmény keresztény ima Artszakban. Mielőtt elhagyták a szent kolostort, a papság azért imádkozott, hogy egy napon visszatérjenek.


Az utolsó fotó a Dadivank utolsó papságáról. Ők 2023. október 1-jén érkeztek Örményországba, ezzel az a nap az első alkalom 1722 év óta, amikor nem hallatszik örmény keresztény ima Artsakhban / Hegyi-Karabahban. Mielőtt elhagyták a szent kolostort, imádkoztak a visszatérésért. pic.twitter.com/xwREUs0tRr

– Simon Maghakyan (@simonforco) Oct. 11, 2023

Artszakot, a kereszténység enklávéját a többnyire muszlim Azerbajdzsán közepén egészen néhány nappal ezelőttig a muszlim azeri erők több mint kilenc hónapon át blokád alá vették, 2023 elejétől kezdve. A vallási népirtásnak nevezett blokád alatt éheztették a lakosságot, és megfosztották a helyieket az élelemtől, az üzemanyagtól és a szükséges orvosi segítségtől.

Miután az azeri kormány kilenc hónapon keresztül hajthatatlanul elutasította a blokád feloldását, végül október 1-jén megtette ezt, miután az artszaki vezetők aláírták a megadási nyilatkozatot.

A fáradt túlélők ezt a lehetőséget használták ki, hogy Örményországba meneküljenek. Autókba és teherautókba zsúfolva hagyták el ősi szülőföldjüket, otthonaikat, vagyonukat, templomaikat, kolostoraikat és állataikat, rettegve az azeri kormány további üldöztetésétől. A jelentések szerint több mint 100 ezren menekültek el.

https://twitter.com/i/status/1712148936792699280
@FrankPallone
(D-NJ) kongresszusi képviselő erőteljes üzenetet küldött, melyben kifejezi, hogy Azerbajdzsán céljai túlmutatnak azon, hogy egyszerűen eltörölje Artszakot a térképről, hanem Örményországot is, és sürgeti az Egyesült Államokat, hogy gyorsan lépjen és védje meg Örményországot. pic.twitter.com/ekPlZ7x1iA

– ANCA (@ANCA_DC) Oct. 11, 2023

Az örmények szorult helyzete azonban a hírek szerint nem ért véget. Szeptember végén Frank Pallone amerikai képviselő (D-N.J.) erőteljes üzenetet fogalmazott meg az azeri kormány szándékaival kapcsolatban. Közölte, hogy Azerbajdzsán céljai túlmutatnak azon, hogy egyszerűen letöröljék Artszakot a térképről, hanem Örményországra is kiterjednek.

Az azeri kormány tagadja, hogy a Dadivank keresztény jelentőségű kolostor lenne, ehelyett „kaukázusi albán templomnak” nevezi.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 14.