Hitvallás – Beszélgetés Bubnó Tamással

Alábbiakban a Győri Egyházmegye Hitvallás című lapjában megjelent, Jakab Gábor által készített exkluzív interjút adjuk közre.

Az Örök-Egy vonzásában – Angyalok találkozása címmel adott közös hangversenyt a Szent Efrém Férfikar és Nishat Khan indiai szitárművész április 19-én a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A Filharmónia Magyarország szervezte keresztény–muszlim zenei párbeszéd létrejöttéről Bubnó Tamást, a férfikar vezetőjét kérdeztük.

– Kérem, mondjon néhány szót együtteséről és saját zenei világukról

– 2002-ben alakultunk. Én akkor Kárpátalján gyűjtöttem görögkatolikus egyházi énekeket – mert a doktori dolgozatomnak ez volt a témája –, és ott kezembe akadt egy számomra fantasztikus értékű kotta: egy pap zeneszerzőnek, Boksai Jánosnak Aranyszájú Szent János-liturgiája. Ő a Kárpát-medencei görögkatolikusságnak az egyik legnagyobb jelentőségű mestere volt. Rögtön láttam az ószláv kézírásán, hogy ez egy teljes liturgia. Tudtuk, hogy volt ilyen, de azt hittük, hogy a háborúban megsemmisült. Borzongatós pillanat volt. Hazajöttem, és a Hungaroton lemezkiadónál azt a tanácsot kaptam, hogy vegyük fel. Erre jött létre a Szent Efrém Férfikar. A felvétel olyan jól sikerült, hogy immár tizenharmadik éve „koptatjuk egymást”.

– Miként tudná megfogalmazni zenei hitvallását?

– A hatalmas Bizánci Birodalom mai örökségének kutatása, megismertetése, népszerűsítése, és ezen belül a Kárpát-medence görögkatolikusságának és ortodox egyházzenéjének megismertetése. Utóbbit inkább külföldön szoktuk bemutatni, hiszen ők ezt abszolút nem ismerik, sőt, nem is tudják, hogy a Kárpát-medencében élnek Románián és Szerbián kívül bizánci vallásúak, akik ebben a hitben nőttek föl, és nagyon becses számukra ez a liturgia, ez a zene, ez a gondolatvilág az egységes katolikus egyházon belül.

Ennek a bemutatása az oroszoknál, a szerbeknél, mindenütt nagyon jó fogadtatásra talál, Nyugat-Európa pedig mostanában nagyon-nagyon szereti a keleti zenét. Ez nyilván belső indíttatása a nyugati embernek, hogy megismerjen, illetve „visszaismerjen” valamit abból a misztikumból, ami a hitünknek egyik alapja, és amitől sok-sok évszázad egy picit távolabb tolta a Nyugatot. Ma sokan úgy gondolják, hogy ezt a misztikumot újból átélhetik a bizánci rítusú zene meghallgatása által.

Az interjó elolvasható itt.

Létrehozva 2015. június 16.