A Vatikán kész bejelenteni a döntést Medjugorje ügyében

A Bizottság négy évig vizsgálta az állítólagos jelenéseket Medjugorjéban
Ferenc pápa a repülőgépen azt mondta, a Vatikán kész bejelentést tenni az állítólagos Mária-jelenésekkel kapcsolatban, melyek helyszíne Medjugorje, Bosznia-Hercegovina.

A Hittani Kongregáció a közelmúltban ülésezett, hogy megvitassák a kérdést, és “elérték azt a pontot, hogy meghozzanak egy döntést, amit majd elmondanak” közölte az újságírókkal a Rómába tartó repülőgépen szombaton.

A várt bejelentés tartalmaz majd „csupán néhány irányelvet, melyet a Kongregáció ad a püspökök számára” mondta válaszul egy riporter kérdésére.

A Hittani Kongregáció égisze alatt egy nemzetközi bizottságot hoztak létre, melyben bíborosok, püspökök, teológusok és más szakértők dolgoznak 2010 óta, hogy megvizsgálják annak a hat fiatalnak az állításait, akik szerint Mária megjelent nekik kezdetben minden nap 1981-ben. A jelenések állítólag továbbra is tartanak, és több ezren utaznak a kisvárosba minden hónapban, hogy találkozzanak az állítólagos látnokokkal és velük imádkozzanak.

Néhány év elteltével a Bizottság befejezte a vizsgálatot, melynek tagjai „nagyon szép munkát, szép munkát végeztek”, mondta Ferenc pápa az egynapos látogatás végén Szarajevóban.

A területileg illetékes püspök, Ratko Peric (Mostar-Duvno) évek óta azt mondja, hogy véleménye szerint semmi természetfeletti nem történik Medjugorjében.

Míg a Vatikán azt mondta, hogy az egyházmegyék nem szervezhetnek hivatalos medjugorjei zarándoklatokat, azt is mondták, hogy a katolikusoknak szabad a városba látogatni és imádkozni, valamint a Mostar-Duvno Egyházmegyének és a helyi ferencesek kell megszervezni a lelkipásztori gondozást a hívők számára.

XVI. Benedek pápa megerősítette, hogy az egyház soha nem várta el a hívektől, hogy higgyenek a jelenésekben, még azokban sem, melyeket az Egyház elismert.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2015. június 11.