Paisziosz sztarec szentté avatása

Kissé szokatlan mődon ezúttal nem katolikus, hanem ortodox szent avatásáról adunk hírt. A szerk.

Szenthegyi Szent Paisziosz (gör Παΐσιος Αγιορείτης), világi nevén Arszéniosz Eznepidisz, 1924. július 25-én született. Ács mesterséget tanult, majd a katonai szolgálat után a Szent Hegyre ment. 1954-ben az Eszfigmenu monostorban nyírták szerzetessé Averkiosz néven. Különféle szolgálatokat látott el és segítette a többi testvér munkáját.

Averkiosz szüntelen imádkozott, de igyekezett, hogy ezt környezete ne vegye észre. Szeretett elfoglaltsága volt a szentek életírásainak olvasása. 1954-ben Averkiosz atya lelkiatyja tanácsára átment a Philotheou monostorba, ahol az erényeiről ismert Szimeon atya tanítványa lett. 1956-ban Szimeon atya nyírta fel Paisziosz néven nagyfogadalmas szerzetessé. 1962-ben Paisziosz atya a Sínai-hegyi Szent Katalin monostorba ment. Ott sokat dolgozott, majd az így keresett pénzből élelmiszert vett, amit a szegény beduinok között szétosztott, akik nagy szeretettel hálálták meg a segítségét. 1964-ben visszatért az Áthosz-hegyre. 1966-ban megbetegedett és tüdeje nagy részét elveszítette.

A sztarecet fokozatosan egyre több ember kereste fel. Nap mint nap, reggeltől estig fogadta a vendégeit, tanácsot adott, vigasztalt, segített az embereknek a problémiák megoldásában. A hosszá fordulók lelkében hitet, reményt és Isten iránti szeretetet ébresztett. 1994. július 12-én adta át szent lelkét az Úrnak. Az általa Thesszaloniki környékén, Szurotiban alapított Theológus Szent János monostorban temették el.

(forrás: Ortodox Szemle)

Szenthegyi Szent Paisziosz írásai  itt találhatók a honlapon.

Létrehozva 2015. február 3.