Volt is lesz is

2014. október 20-án Drezdában 350 ember vonult az utcán, akik transzparenst tartottak magasba, amin ez állt: Pegida. Nem sokan tudták akkoriban, hogy kik és miért kiáltanak, hiszen Németországban kényes a társadalom a szólásszabadságra. Ugyanakkor van egy sokféleképpen feldolgozott 20. századi történelmük, amelynek kliséi meghatározóak a társadalmi csoportokhoz való viszonyulásra.

Megjelent hát a Pegida, amire nem figyelt fel a német média mindaddig, míg Kölnben össze nem futott egy húszezres tömeg, amelybe szélsőjobbosok kerülve, eléggé sivatagi nyomot hagytak maguk után Köln belvárosában. A német rendőrség tehetetlenül állt, nem készült fel ekkora tömegre, nem is sikerült a rendet megtartani. És akkor a magára valamit adó média csőcselékért kiáltott. A politikai korrektség nevében nyilatkoztak a német parlamenti pártok illetékesei is. Szinte kivétel nélkül negatívan.

Ettől kezdve következetesen, heti rendszerességgel Drezdában vonulnak emberek, némán, magasba tartva a transzparenst: Pegida. Mit rejt a szó? Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (PEGIDA) – Európai hazafiak a nyugat iszlamizálódása ellen. Két dologban következetesek: elhatárolódnak a neonácizmustól és nem nyilatkoznak a sajtónak. Közben a számuk megállíthatatlanul növekszik, legutóbb 18 ezren meneteltek. A német közélet zsigerből utasította el a mozgalmat, Angela Merkel kancellár asszony viszont újévi köszöntőjében külön is kitért a jelenségre, amivel beemelte a témát a német politikai közbeszédbe.

Az írás elolvasható itt.

 

Létrehozva 2015. január 9.