13 ötlet, hogy te irányítsad az életedet a kütyük helyett

Három alapvető dolgot kell szem előtt tartanunk:

1. vissza kell szerezni az irányítást a kütyük elől saját életünkkel kapcsolatban. Mi felelünk a technikáért és nem fordítva.

2. Legyünk reálisak azzal kapcsolatban: mit tud javítani valójában életünkön egy kütyü. Emlékezzünk arra, hogy minden kütyü egy véges eszköz, nem pedig maga a vég.

3. Védekezzünk az élet brutális felgyorsulása ellen, amit a modern technika tesz lehetővé. Ne hagyjuk, hogy a technika és a sebesség megfosszon saját életünktől.

Az emberi fajt elárasztotta a technika – különösen a számítógépek. Szinte minden ettől függ manapság. Túl gyakran mi válunk szolgává, a kütyü pedig mesterré.

Túlreagáljuk a dolgokat, ha a technikát hibáztatjuk teljes mértékben. A technika jó szolgálatot tehet, ha óvatosak vagyunk. Edzenünk kell, hogyan használjuk a technikát, hogy visszanyerhessük az irányítást saját életünk felett.

1. Kezdjük megfelelő módon a napot

Ez lehet egy rövid olvasmány vagy elmélkedés, ami leköti képzeletünket, ami tartós és örömet hoz. Ha a gondolkodásra késztető olvasmány vagy szemlélődés nem válik szokássá, ez annak jele, hogy a technika veszélyes módon átvette a vezetést – ne hagyjuk a gyeplőt a lovak közé esni.

2. A cipősdoboz megoldás

Osszuk meg az emléktárgyakat és régiségeket a család többi tagjával, különösen a gyerekeinkkel. Ezeket a dolgokat az őseinktől örököltük, történelmi pillanatokhoz kötődnek, melyek az ő életüket alakították – ez lehet egy keresztelőlevél vagy a szülők házasságkötése alkalmából készült fénykép is.

Az újságkivágások és régi fényképek nézegetése mindig érdekes lehet azoknak, akik ezt még nem látták. Ez a megoldás ráadásul sokkal emberibb, mint a Facebook, mivel az emlékek megosztása ugyanabban a szobában történik és olyan dolgok által, melyekre a Facebook képtelen – testbeszéddel, mosollyal, ragadós nevetéssel, egy öleléssel. A családi relikviákra tekintve helyreáll bennünk az összekapcsoltság érzése, emlékeztetve arra, honnan jöttünk, kik voltak az őseink, milyen volt a természetük, az életfelfogásuk, milyen hagyományokkal rendelkeztek.

3. Minőségi időtöltés – tényleges kikapcsolódással

Szakítsunk időt naponta arra, amikor nincs bekapcsolva sem a rádió, a tévé, az internet, az mp3 lejátszó, de még az okostelefon sem. Próbáljuk meg, hogy reggelente legalább egy órát, lefekvés előtt pedig három órát így töltünk. Ha ez nem megy, akkor kezdjük az elválasztást úgy, hogy 15-30 perccel növeljük fokozatosan az „offline” időt. Ha valamiért ez sem sikerül, akkor célszerű egy olyan hétvégét beiktatni, ahol „kütyüi böjtöt” tartunk (el se visszük magunkkal ezeket), hogy visszanyerhessük az irányítást a technika fölött.

4. Hangos olvasás

Olvassunk hangosan 10-15 percet. Hagyjuk, hogy minden mondat gondolatai belesüppedjenek a gondolkodásunkba, rendezett és ritmikus módon. Ne legyen rossz érzésünk, ha egy bekezdést újra kell olvasnunk a megértéshez. Ne felejtsük: ha nem tudjuk elmagyarázni, akkor nem is értjük. Ez a gyakorlat nem csak abban segít, hogy megőrizzük azt, amit olvastunk, de növeli a figyelem terjedelmét, amit a multitasking (egyidejűleg elvégzett feladatok) esetleg már kikezdett.

5. Csendes este

Esténként azzal foglalkozzunk, amit leköti agyunkat, lecsendesíti az érzelmeket és a figyelmet egyetlen dologra fókuszálja, legalább 30-60 percig. Ne hagyjuk, hogy a figyelmünk kószáljon egyik gondolatról a másikra. Írjunk például kézzel egy levelet egy barátnak vagy családtagnak, akiről már rég hallottunk. Használjunk töltőtollat. Vegyünk elő valódi levélpapírt. Ropogós, tiszta borítékba tegyük a végén.

Írjunk egy újságcikket vagy szenteljünk időt olyan hobbinak, ami kreativitást, utánzat készítését, egyszóval tökéletes odafigyelést kíván. Hallgathatunk persze komolyzenét is – lehetőleg Mozart, Haydn vagy Bach művei közül. Csukjuk be szemünket, gondoljunk arra, amit hallunk, és arra, hogyan érinti meg ez a lelkünket.

6. Vegyük észre és értékeljük környezetünket

Sétáljunk egyet a parkban vagy az erdőben – okostelefon nélkül. Még jobb, ha ezt a tengerparton vagy az óceán mellett tesszük. Figyeljünk a bennünket körülvevő dolgokra: a sós szél illatára, a repülő sirályokra, az apályra és dagályra – anélkül, hogy túlterhelnénk agyunkat. Tegyük mindezt nyugodtan és elegendő ideig. Ha ez megérintett bennünket, próbáljuk utána írásban is rögzíteni, mi történt velünk.

7. Hallgatni arany

Hetente legalább egyszer menjünk el templomba és csendben imádkozzunk 10-15 percet. Ha nem jut eszünkbe semmi, amiért imádkozzunk, akkor csak maradjunk csendben. Nem feltétlenül kell imádkoznunk, de azáltal is növekedhetünk, hogy kitárjuk lelkünket és Istenre figyelünk, aki a csendben szól hozzánk. Ne töltsünk több időt ezzel, mint amennyire ténylegesen szükségünk van, különben ez a csodálatos megtapasztalás unalmassá és erőltetetté válhat.

8. A gondolkodás felüdít

Ne féljünk gondolkodni az élet nagy kérdéseiről, melyekkel minden ember foglalkozik. Vannak olyan dolgok, melyekre nincs válaszunk? Például miért teremtett Isten csúnya embereket? Hogy kiemelje a szépség ellentétét? Vagy miért vannak közismerten rossz emberek, akik látszólag könnyű és gondtalan életet élhetnek, miközben a becsületes embereknek nagyon rosszul megy a sora? Nem minden ilyen kérdés kizárólag lelki természetű. A természeti és metafizikai tűnődések is segíthetnek a magasabb, természetfölötti dolgok megértésében.

9. „Dr. Google” várhat még

Ha beszélgetsz barátokkal és hiányzik egy információ ehhez, ne nyúlj rögtön az okostelefonhoz, hogy rákeress. Használd inkább saját memóriádat először, hátha meg tudod oldani a problémát következtetés által, a saját emlékezet felhasználásával vagy egy teljesen más nézőpontból. Hagyd, hogy ez a dolog foglalkoztassa az agyadat egy darabig. Kérdezz meg idősebb, tapasztaltabb embereket a megoldásról. Ha mindezek ellenére sem sikerül, akkor vegyél elő egy enciklopédiát vagy más ellenőrzött minőségű könyvet. Kerüld, hogy „Dr. Google” legyen a gyors megoldás, mert így gyakran elfelejtjük, amit kerestünk.

10. Korlátozd az okostelefon használatot

Hagyd a telefont az autóban (elrejtve), miközben ebédelsz a családdal vagy barátokkal, és kérd meg erre a többieket is. Ne válaszolj egy telefonhívásra, miközben barátokkal beszélsz, megbeszélésen vagy konferencián veszel részt, különösen ne, ha templomban! Állítsd néma üzemmódra, hogy ne legyen kísértés egy bejövő hívás – kivéve, ha vészhelyzetről van szó.

Ha a telefont felveszed, e-mailt vagy üzenetet küldesz, ezzel erőteljes, valós, nem verbális üzenetet adsz a körülötted levőknek: ők kevesebbet érnek. Megtöröd továbbá a gondolkodás egységét, a csoport fókuszát és célját máshová helyezed. Ha ez megtörténik, nem nagyon lehet visszaállni arra a megszakítás után.

11. Keresd az intellektuális élvezeteket

Az élvezet nem mindig közvetlenül kapcsolódik a fizikai érzékeléshez. Az élet nagy örömei a lélek, a kultúra és a spirituális tapasztalat dolgaihoz kapcsolódnak, melyek felemelik a lelket a valóság talajáról, ilyen lehet egy jó beszélgetés barátokkal, egy csodás muzsika, egy kegyes ima, az öröm, amit egy szükségben szenvedő megsegítése jelenthet. Hetente egyszer menj el egy klasszikus zenei koncertre, hallgass gregorián énekeket, nézegesd az akváriumot, vegyél részt egy társalgásban, ülj a kandalló mellé a családdal együtt imádkozni, olvass, vagy élvezd egyszerűen mások társaságát.

12. Kütyümentes vasárnap

Tervezd a vasárnapot úgy, hogy legyen benne fontos tevékenység. Menj el misére. Kapcsold ki a számítógépet egy időre, különösen a délelőtt folyamán. Készíts finom ebédet és hívj barátokat estére. Élvezd a pohár bort vagy más kedvenc italodat. Menj el kirándulni. Tanuld meg, hogyan működik egy kéziszerszám. Jótékonykodj érdek nélkül, öntsd ki Isten szeretetét valakire, aki beteg, vagy akinek nincs módja viszonozni vagy visszafizetni azt, amit tettél. Ezek a dolgok kitöltik a napot, elfoglalnak és segítenek ellenállni a kísértésnek, hogy bekapcsolt kütyük között legyél.

13. Lassíts

A tapasztalat azt mutatja, hogy a mindennapi életben a dolgok lassabb megközelítésével ténylegesen több időt lehet nyerni és kevesebb fejfájást. Lassan járj, tovább érsz. Kérlek, lassíts.

Az eredeti cikk forrása

Létrehozva 2014. május 18.