Lánclevél, hoax, spam…

Lánclevél az, ami arra buzdít, hogy “küldd tovább X embernek”.

A legtöbb ember, aki gyakran dolgozik számítógéppel, allergiás a lánclevelekre; azok ugyanazt a hatást váltják ki náluk, mint a spamek (kéretlen reklámlevelek viagráról és hasonlókról). Ráadásul a spamet általában hirdetésgeneráló gépek terjesztik, míg a lánclevelekkel a legjobb barátai bosszantják az embert.

A lánclevelek egy fajtája a hoax, vagyis kacsa. Vagy hamis vírusriasztást tartalmaz, vagy rég meggyógyult kisgyereknek buzdít véradásra, stb. Gyakori az a csoport, amiben azt ígérik, hogy a Microsoft vagy más nagy cég “nyomon követi” a levelet, és minden továbbküldés után fizet három centet valami indiai szerencsétlen kisgyereknek (ilyen természetesen nem létezik, senki nem utal egy centet sem továbbküldött levelek után).

A másik elterjedt kategória a szerencselevél. Ennek egy “ősi”, internet előtti változata a templomok újságos pultjain terjesztett, mágikus beütésű imák (rendszerint Szent Júdás Tádéhoz vagy más hasonló szenthez), amit hét, tizenöt, stb. példányban kell lemásolni és templomokba kirakni, akkor teljesül a kérésünk.
A klasszikus szerencselevél továbbküldés esetén nagy szerencsével kecsegtet (minél több embernek küldöd tovább, annál nagyobb szerencsével), a lánc megszakítása (a levél tovább nem küldése) esetére pedig borzasztó tragédiával fenyeget, amihez elrettentés gyanánt le is ír néhányat (a legabszurdabb az, amikor XY nem küldte tovább, ezért meghalt a felesége, de később mégis továbbküldte, ezért nyert a lottón – mintha a lottónyeremény pótolna egy feleséget…).
A szerencselevél nemcsak bosszantó, de olyan mágikus gondolkodást hordoz, ami igen káros egy keresztényre nézve (gondolom, szükségtelen magyarázni, miért).

A szerencselevelek egy “szelídebb” formája szép gondolatokat, kínai bölcsességeket, Kis Szent Teréznek vagy más szentnek tulajdonított (rendszerint azonban valamelyik levélküldő fejéből kipattant, szánalmasan világi szövegű) imát, “tanulságos történetet” továbbít. A végére pedig odaírják, hogy küldd tovább azoknak, akiket szeretsz, vagy gondolj rájuk (esetleg sugározz feléjük pozitív energiát). Néha még azt is írják, hogy imádkozz azért, akitől kaptad. Ezek a levelek néha szerencsét is ígérnek, általában viszont azt, hogy akiknek továbbküldöd, azok majd teérted fognak imádkozni (rád gondolni, pozitív energiákat sugározni, stb.).
Az ilyen levelek gyakori kísérői a pufók kis puttók vagy ízléstelen, nagykeblű női angyalkák, tájképek, giccses-romantikus szövegezés.

Máskor valaki összedob egy szépnek / meghatónak / tanulságosnak / viccesnek szánt powerpoint diavetítést, és azt terjeszti. Ezek néha tényleg érdekesek, jópofák, stb., de sokszor igen igénytelenek. Ezek a legkevésbé ártalmasak a lánclevelek közül; leginkább csak a hálózat leterhelése, a betelt postafiók és az elvesztegetett idő miatt bosszankodnak a címzettek (gondolj arra, hogy valaki a munkahelyén akarja gyorsan megnézni a leveleit, és egy kedves ismerőstől kapott levélre azt hiszi, hogy fontos, aztán kiderül, hogy csak egy lánclevelet kapott).

Ha lánclevelet küldesz valakinek, majdnem teljesen biztos, hogy bosszúságot okozol neki. Ha valami igazán szépet találtál, azt másold ki egy új levélbe, távolítsd el róla az összes előző továbbító email-címét (adatrabláshoz vezethet, ha benne hagyod), vedd ki belőle a továbbküldésre buzdító szöveget és a mágikus-babonás elemeket; javítsd ki a helyesírási hibákat, ha kell (a Powerpoint prezentációk tele vannak velük), aztán nézd meg, mi maradt. Ha még mindig érdekesnek és hasznosnak tűnik, küldd el – de csak annak, akit szerinted TÉNYLEG érdekel a dolog, és nem csak a tárhelyét pazarolod vele.

A legtöbb levelezőlista alapszabályában vagy szokásjogában benne van, hogy nem küldünk a listára lánclevelet – sem eredeti, sem “tisztított” formában. A prezentációkat és “szép gondolatokat” annak küldd, akit személyesen ismersz vagy akivel magánúton is levelezel; a lista több száz ismeretlen tagját kíméld meg tőle. Ha fontosnak látszó információt, felhívást, programot, stb. kapsz lánclevélben, akkor annak JÁRJ UTÁNA, mielőtt továbbítod (rengeteg a hoax, a hamis vagy pontatlan információ!), lehetőleg keresd meg az eredeti feladót, hogy hiteles-e a levélben található infó. Ezek után “tisztítsd meg”, olvasd el még egyszer, és ha még mindig közérdekűnek tűnik, akkor egy külön levélben küldd a listára.

Tapasztalataink szerint a lánclevelek 99,5%-a semmi olyant nem tartalmaz, ami a karizmatikus közösségek és testvérek kapcsolattartását szolgáló levelezőlistára tartozna.
Természetesen nyugodtan továbbíthatsz olyan leveleket, mint például legutóbb a bíborosok felszólítása, hogy imádkozzunk a papjainkért. Ezekből is jó azonban kitörölni a korábbi feladók címeit és más adatait, mert nem biztos, hogy egy nyilvános listán jó helyük van…

Forrás: “firehungary” levelezőlista

Létrehozva 2016. november 21.