Az etikai döntéshozatal tényezői: (5)

Imádkozz!
Sorozatunkban  Lee  Strobel,  itthon  is  népszerű  keresztény  szerző  etikai  döntések  során  alkalmazandó szabályát,  az  angol  kifejezések  (Purpose,  Principles,  Popularity,  People’s  Advice,  Prayer)  után  „5P”-nek nevezett  elvet  bontjuk  ki  részletesen.  A  magyar  elnevezések  kezdőbetűi  alapján  szabályunkat  nevezhetjük „CENTI” elvnek (cél, elvek, népszerűség, tanácskérés, ima).

Ma  az  5P  szabály  utolsó  eleméhez  érkeztünk,  az  imához.  Igazából  ez  csak  a  felsorolásban  az  utolsó,  az imának az etikai döntéshozatal során (is) folyamatosan jelen kell lennie, gondolatainknak ezzel kell kezdődnie és ezzel kell végződnie. Az ima csodálatos lehetőség arra, hogy személyesen a világ Teremtőjével konzultáljunk! 

Etikai döntések esetében az ima összefog mindent, amiről korábban beszéltünk.  Imádkozzunk  az  etikai  döntés  helyes  célja  felől:  Könyörögjünk  Istenhez,  hogy  a  különböző  döntési lehetőségek  közül  azt  választhassuk,  mely  valóban  Őt  dicsőíti!  Nehogy  rossz  célokat  kergessünk  –  akár tudatosan, akár tudat alatt. Kérjük el ehhez az Ő bölcsességét! Ahogyan Lee Strobel idézi Jakab apostol levelét (1:5): „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.”

Imádkozzunk  a  helyes  etikai  alapelvekért:  Köszönjük  meg,  hogy  Isten  azáltal  tanít  bennünket  az igazságosságra,  az  irgalomra  és  a  szeretetre,  hogy  Ő  is  így  bánik  velünk.  Köszönjük meg, hogy ezeket mi is szilárd alapelvként használhatjuk, és fogadjuk meg Isten előtt, hogy döntésünk során használni is fogjuk őket!

Imádkozzunk, hogy a Szentlélek által tudjunk igazságosak, irgalmasak és szeretettel teljesek lenni. Jól tudjuk, hogy  magunktól  képtelenek  vagyunk  rá,  de  „ha  valamit  az  ő  akarata  szerint  kérünk,  meghallgat  minket.”
(János apostol első levele 5:14)
Imádkozzunk a népszerűség vágyának kizárásáért: Jakab apostol ezt is írja (4:2-3): „Kívántok valamit, és nem  kapjátok meg… mert nem kéritek. Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni.” Ha a népszerűség utáni sóvárgás vezeti döntésünket, Isten nem fogja nekünk adni ajándékait! Könyörögjünk Istenhez, hogy elkerülhessük a nagy csapdát. Strobel arra is ösztönöz minket, hogy az ehhez szükséges bátorságért is imádkozzunk.

Imádkozzunk az igaz tanácsért: Soha ne felejtsük el, hogy amikor imádkozunk, a világegyetem legjobb tanácsadójával  beszélgetünk.  Emlékszünk,  hogyan  jövendöli  meg  az  Ószövetség  Jézust?  „Mert  egy  gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” (Ézsaiás próféta könyve 9:5) Kérjük el az Ő tanácsát, hallgassunk Őrá!  Ki  az  közülünk,  aki  egy  köztudottan  híres  és  jó  tanácsadóhoz  elmegy,  elmondja  problémáját,  kifejti véleményét, majd a tanácsadó meghallgatása nélkül távozik? Ugyanilyen bolondság, ha imánkban mi is csak beszélünk, de nem hallgatunk. Ehhez viszont sok csendre van szükségünk.

Íme  ötrészes  sorozatunk  záró  tanácsa.  Cél, elvek, népszerűség elkerülése, tanácskérés, ima  – CENTI. A centi kulcsfontosságú mérték. Aki fával, fémmel, textillel, papírral dolgozik, jól ismeri az aranyszabályt (vagy ha nem  ismeri,  a  sok  selejt  hamar  megtanítja):  „Háromszor  mérni,  egyszer  vágni!”  Használjuk  mi  is  a  CENTI szabályt akár háromszor is, mielőtt egyszer döntünk etikai kérdésekben. Ha hűségesen tesszük, Isten soha nem
hagy egyedül bennünket. „Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! – mondja a Seregek Ura” (Zakariás próféta könyve 4:6).

(forrás: Monday Manna, www.keve.org)

Létrehozva 2013. október 5.