A szerelem dinamikája

Megjelent Maria Eisl és Andreas Laun püspök atya: Die Dynamik der Liebe című könyve elektronikus formában Magyarországon „A szerelem dinamikája” címmel, magyar nyelven.

A könyv a Rötzer-féle természetes fogamzásszabályozás új szempontjait tárja elénk, kutatási eredményekkel és személyes véleményekkel alátámasztva. Nagyon fontos megállapítás olvasható a könyvben, miszerint „A természetes fogamzásszabályozás jót tesz a házasságnak, stabilabbá teszi azt”.

Előszó

“Évekkel ezelőtt, Mercedes Wilson amerikai tanulmányát olvasva ritka érdekes kérdéssel találkoztam: Van-e összefüggés a természetes fogamzásszabályozás, a mesterséges védekezés és a válás között? Ha igen, akkor pontosan milyen? A tanulmány szerint természetesen van, mégpedig a következő: Védekezési módszert alkalmazó pároknál, legyen szó bármelyik módszerről, gyakoribb a válás, mint azoknál, akik nem védekeznek, hanem a természetes fogamzásszabályozással élik a házasságukat.

Villámcsapásként ért, amikor világossá vált számomra, mit is jelent ez. Mint amikor valaki váratlanul olajra bukkan a kertjében. Eszembe jutott a válások okozta sok könny és szenvedés, a válásból származó árvák és a boldogtalanságuk. Valóban igaz az, hogy a természetes fogamzásszabályozással jelentősen csökkenteni lehetne a válások számát, és így az emberek szenvedését is? Méghozzá konkrét és látványos módon: Ausztriában például 2007-ben a válási ráta 48% volt! Az említett tanulmány szerint ez a szám mintegy 3%-ra csökkenne, gyakorló vallásos életet élve pedig akár még tovább is csökkenhet?

Még ha pontatlanok is a számok, nem érdemes erről elmélkedni, és nincs értelme plusz-mínusz egy-két százalékon vitázni! Ha a természetes fogamzásszabályozással nem csupán 3% lenne a válási ráta, hanem ennek a kétszerese, az eredmény akkor is szenzációnak számítana! Gondoljunk csak arra, hogy mi is rejlik a száraz számok mögött: tengernyi megspórolt női és férfi könny, és seregnyi boldogtalan gyerek helyett nevető gyerekek hada.

Lelkes izgatottsággal meséltem el felfedezésemet a Salzburgi Főegyházmegye házasság és család témával foglalkozó csoportjában dolgozó munkatársaimnak, és természetesen püspök testvéreimnek is, Dr. Elmar Fischer – nek (Voralberg) és Dr. Klaus Küngnek (St. Pölten), Ausztria családért felelős püspökének. De aztán hirtelen arra gondoltam: „Szenzációról van szó, de csak akkor, ha mindez valóban így van, ha a vizsgálat eredménye igaz! Tehát felvetődik a kérdés: valóban igaz az, amit itt állítanak?” Így jutottam el a következő lépéshez: az állítás kritikus vizsgálata szükséges. Az ehhez vezető legjobb út pedig az, ha megismételjük a vizsgálatot Európában is.”


 

 

A könyv elektronikus megjelenését a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület gondozta, Andreas Laun püspök atya szponzorainak és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

A magyar nyelvű könyv letölthető itt.

Létrehozva 2013. július 18.