Halál a családra

Az eredeti cikk több mint 10 éves – nem meglepő módon Svédországban jelent meg, talán még kevésbé meglepő, hogy szerzője pártvezető (korábban Svéd Kommunista Párt, jelenleg Baloldali Párt).

A cikk svéd szövege az Aftonbladet 2002. augusztus 7-i számában volt olvasható.

Az új család
A “nyugalmas” család veszélyes lehet, különösen a nőkre nézve. Naponta bántalmaznak nőket és gyermekeket a hozzájuk legközelebb álló férfiak. Ezenkívül továbbra is a nők végzik el a nem fizetett háztartási munka legnagyobb részét. Gudryn Schyman emlékeztetni akar minket, miért akarja eltemetni a család fogalmát. Kétségbevonni a családról alkotott nézeteinket, olyan mint templomban káromkodni,
írja Gudrun Schyman az Aftonbladet mai vitarovatában.

A család – sok rossz forrása

Már jó ideje tart a médiavihar a Halál a családra! – némiképp provokatív jelszavammal kapcsolatban. Továbbra is erős reakciókkal találkozom, pozitívakkal és negatívakkal egyaránt. Néha szükséges a drasztikus szóhasználat, hogy beindítsuk a vitát, egy olyan témáról amely éltünk ilyen fontos területéről szól.
Két dolgot tartok nagyon fontosnak hangsúlyozni, mielőtt kifejteném kritikámat és nézeteimet a családdal, mint természetes és kizárólagos együttélési formával kapcsolatban. Először is, soha nem állt szándékomban elítélni más emberek személyes életútválasztását. Nem hiba, ha valaki mint nő, feleségül megy egy férfihoz és gyermekeket szül. Másodszor pedig aláhúzom annak fontosságát, hogy a gyermekeknek nyugodt környezetben kell felnőniük, jól működő felnőttek körében. A gyermekek nyugalma és jogai képezik egész gondolatmenetem alapját.

A vita a Halál a családra! jelszóról megmutatja, hogy mit tartunk alapvetőnek a család normarendszerében. Életünket nagy részben a boldog család képzetére építjük fel.Törjük magunkat a férfi és nő páros élete felé és azt hisszük, hogy a biológiai szülői mivolt az amelyen a gyermekek nyugalma és a jövő nyugszik. Azt állítom, hogy a svéd társadalom, ugyanúgy, ahogy a többi nyugati társadalom a boldog család illúzióján alapul. A család olyan, mint egy garanciákkal ellátott csomag. Azzal a kiindulóponttal biztosínak minket értéke felől, hogy milyen jól fogunk élni a csomag tartalmával: két felnőtt, egy nő és egy férfi és a gyerekek.

Ez többek között azt is jelenti, hogy az aki megtöri ezt a tanácsolt családmodellt, az kisebb értékű ember. Jó példa erre, hogy nem magától értetődő az, hogy egy homoszexuális pár összeházasodhasson. Egy másik példa, hogy a válást még ma is szerencsétlenségnek tartják és a bűn vagy hiba képzetét társítják hozzá. Egy harmadik, hogy az egyedülálló szülők, mindenekelőtt a nők nehéz anyagi helyzetben vannak, mert a társadalmi rendszer abból indul ki, hogy ketten kell lennünk. A fizetést pedig nemi megkülönböztetés szerint kapjuk.

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2020. december 29.