A kameruni érsekség elindítja az örökimádást minden plébánián

Etim Lambert atya, a Ngomgham-i Szeplőtelen Fogantatás templom plébánosa elmondta, hogy az eucharisztikus kongresszuson elhangzott keresztény tanúságtételek önmagukért beszéltek.

A kameruni érsekség minden plébániája örökimádás kápolnát épít, hogy megünnepelje az Eucharisztia helyi évét – jelentette be ebben a hónapban az érsekség prelátusa.

Andrew Nkea Fuanya, a kameruni Bamenda metropolita érseke október 12-én a Vatikánban tartott sajtótájékoztatón elmondta a jelenlévőknek: „Az idei év egyházmegyémben az Eucharisztia éve.”

Ennek eredményeképpen „minden plébánia elkészíti az örökimádás kápolnát” – mondta Nkea érsek, aki egyben az egyik szinódusi atya a Vatikán idei szinódusán. A Katolikus Hierarchia című honlap 46 plébániát sorol fel a bamendai érsekségben.

„Így az örökimádás minden plébánián folyik” – mondta. „Ez hihetetlen. Nem tudom itt elmagyarázni, hogy a fiatalok mennyi időt töltenek az Oltáriszentség előtt.”

Az érsek az örökimádást „hihetetlen élménynek” nevezte.

alt

Stephen Nchardze Ewane atya, a bamendai érsekség egyházmegyei ifjúsági lelkésze a CNA-nak elmondta, hogy az imádság „egy lehetőség számunkra, hogy kapcsolatba kerülhessünk” Jézussal.

„Jézus az út, amelyen eljuthatunk az Atyához” – mondta Ewane atya.

Ewane atya elmondta, hogy egy nemrégiben tartott ifjúsági konferencián „olyasmit adott a fiataloknak, amiben még soha nem volt részük. Valami megérintett, és minden este egyórás csendes eucharisztikus szentségimádást kezdtem, melyet dicsőítő énekek követtek.”

„Láttam, hogy a fiatalok vágyakoznak, sokan odajöttek hozzám, és kérték, hogy növeljem két órára a szentségimádást” – mondta. „Olyan boldogan távoztak… Még azt is kérték, hogy jövőre egy egész éjszakát tölthessenek az Oltáriszentség előtt.”

„Annyi zaj van a világban, és a fiatalok olyan zajosan hallgatják a világ hangját” – mondta Ewane atya. „Senki sem hallgat Isten hangjára, amely bennük szól, a lelkiismeret hangja.”

„Minden plébánia gondoskodik arról, hogy legyen egy eucharisztikus kápolna és szentségimádás” – mondta. „Az én plébániámon ez délután 3 órától mindig tele van, és a kápolna soha nem üres annyira, hogy egy fiatal ne ülne benne.”

„Olyan fiatalokat látunk, akik vágyakoznak arra, hogy Jézus barátai legyenek” – tette hozzá.

alt

Anthony Bangsi atya, az Alamatu-i Szent Gábriel plébánia plébánosa elmondta, hogy az egyházmegye az év folyamán „számos olyan tevékenységet indított el, amelyet az érsek ajánlott a gyümölcsöző ünnepléshez, köztük egy imát, amelyet minden nap elmondunk a szentmise alatt, az Eucharisztia imáját.”

Bangsi atya elmondta, hogy plébániája egy szentségimádási kápolnát is épít, amely „közel áll a befejezéshez.”

„Idén is volt egyházmegyei eucharisztikus kongresszusunk, ahol előadások hangzottak el eucharisztikus szentségimádás és eucharisztikus ünneplés mellett” – mondta.

„Az volt a kihívás, hogy ezeket le kell vinnünk az emberek szintjére, hogy mindenki jól megértse, ki jön el hozzánk az Eucharisztiában.”

„Idén is megpróbáljuk megérteni, hogy miről szól az Eucharisztia, a keresztény élet forrása és csúcspontja” – folytatta. „Segítünk azoknak a keresztényeknek is, akik rendezetlen helyzetben vannak, hogy rendeződjön a helyzetük, hogy részesülhessenek ebből a mennyei lakomából, ami az Eucharisztia.”

Keresztelő Szent János imádkozó kápolna, Fonchas utca, Bamenda, Kamerun. Hitel: Ayuni Emmanuel

Etim Lambert atya, a Ngomgham-i Szeplőtelen Fogantatás templom plébánosa elmondta, hogy az eucharisztikus kongresszuson elhangzott keresztény tanúságtételek önmagukért beszéltek.

„A keresztényeknek ebben az évben Krisztust kell életük középpontjába állítaniuk” – mondta. „Ha végül Őt állítják életük középpontjába, akkor a kápolnák építése szinte automatikus lesz. Azok pedig, akik olyan rendezetlen helyzetben élnek, amely megakadályozza őket az Eucharisztia vételében, tegyék azt rendezetté”.

„Korábban csak néhány szentségimádási kápolna volt az egész bamendai érsekségben. De ha most odajön valaki, megdöbbenne az elkészült és a még épülő kápolnák számán.”

Aseni Linda, az érsekség tagja a CNA-nak elmondta, hogy az idei év „a mély lelki táplálékról szólt.”

„Sok beszélgetés volt az Eucharisztiával kapcsolatban, és arra is bátorítást kaptunk, hogy meglátogassuk az Eucharisztiában jelenlévő Urat” – mondta. „Minden plébániát utasítottak arra, hogy építsenek állandó szentségimádási kápolnát, ami az én plébániámon már meg is történt.”

„Ez az egyik legszebb ajándék, amit a plébánián kaptunk” – mondta.

Forrás angol nyelven

Daniel Payne

Létrehozva 2023. november 6.