25 év, huszonöt jótanács

Jennifer és én a héten a 25. házassági évfordulónkat ünnepeljük. Ez az esemény pedig arra ösztönzött bennünket, hogy átgondoljuk, mit is tapasztaltunk meg negyed század óta házas emberként. Végig az úton, elkísértek bennünket jó napok és rossz napok. De legyünk őszinték, inkább beszélhetünk jó évekről és rossz évekről. Voltak időszakok, melyek több kihívást jelentettek, mások pedig kevesebbet.

Ma reggeli közben elkezdtünk beszélgetni azokról a leckékről, amelyeket ezalatt a hosszú út alatt megtanultunk. Jennifer ötlete volt, hogy próbáljuk meg 25 pontba sűríteni mindazt, amit a közös utazásunk során Isten megmutatott számunkra.

A beszélgetésből aztán gyorsan megszületett ez a poszt, melyben a gondolatainkat összegyűjtöttük és csoportosítottuk. Az első 10 pont arról szól, amit Jen tanult meg rólam, a második 10 arról, amit én tanultam meg vele kapcsolatban, az utolsó öt pedig olyan örök érvényű igazság, amelyre közösen jöttünk rá.

A 25 éves házasságunk öt csodálatos gyermekkel ajándékozott meg bennünket, két gyönyörű unokával valamint mások életében jónéhány (remélhetőleg) maradandó gyümölccsel. Emellett persze ezzel a 25 leckével is. Reméljük, Isten ezeken keresztül is szólni fog hozzád:

Jennifer: 10 fontos tanulság a férjedről

1. A férjed nem tud olvasni a gondolataidban. Mindegy, hogy 6 hónapja vagy 60 éve vagy a felesége, úgy tűnik, újra és újra emlékeztetned kell arra, hogy mi számodra a fontos.

2. A férjed gyakran érzi magát bénának. A férjed gyakran bizonytalan a világban való megjelenését illetően. Amennyire magabiztosnak tűnik kívülről, legalább annyira kérdőjelezi meg a képességeit. Ezért is nagyon fontos számára a bátorítás.

3. A tisztelet olyan fontos számára, mint a levegővétel. A férjednek is szüksége van szeretetre, csak valószínűleg más módon, mint neked. Mivel vágyik a ragaszkodásra, a felé érzett tiszteleted az, ami képes életben tartani. A legtöbb férfi számára a tisztelet egyenlő a szeretettel.

4. Vezetés közben nincs szüksége a segítségedre. A férjed tudja, hogyan kell vezetni és tökéletesen alkalmas a megfelelő parkolóhely kiválasztására.

5. Fontosak a szavak, amiket használsz, és a hangnem, ahogy használod őket. Hadd adjak egy egyszerű példát, amin keresztül lemérheted, hogyan beszélsz a férjeddel: Képzeld el a fiadat vagy a sógornődet, ahogy ugyanúgy beszél a férjeddel, ahogy néha te szoktál. Mit gondolsz, szerinted ez rendben van?

6. Lehet, hogy nem ő lesz a tökéletes szülő, amikor éjszakázni kell. Amikor csecsemő vagy kisgyermek van a családban, a férjed lehet, hogy nem tudja, mit is kellene csinálni. Ne légy ideges emiatt, hanem inkább türelmesen segíts neki tanulni. (Főleg ne légy mérges, ha esetleg ő valamit kicsit másképpen csinál, mint ahogy te szoktad.)

7. Lehet, hogy elégedett a külsőddel. Ellentétben azzal, amit a „pornográf” kultúránk sugall a számodra, a férjed nem akarja azt, hogy tökéletes tested legyen. Sokkal inkább arra vágyik, törődj a külsőddel, de nem kényszerít, hogy egy irreális elvárásnak felelj meg. Sokkal inkább szeretné azt, hogy szexuálisan vonzónak találd.

8. A férjed vágyik arra, hogy érdeklődj a munkája és a küzdelmei iránt. Tegyél fel kérdéseket a munkájával kapcsolatban, hogy amikor elkíséred a céges karácsonyi partira, képben legyél az aktuális projektjével, tudj miről beszélni és képes legyél jókat mondani róla ebben a környezetben is.

9. A férjednek egy olyan feleségre van szüksége, aki a bajait először Istennel osztja meg. Ha a férjed valami olyat tesz, ami rossz hatással van rád, nem kell rögtön előhozakodnod vele. Istennel oszd meg először a sérelmedet és hagyd, hogy megszűrje, mi az, amit tényleg szóvá kell tenned. (Meg azt is, hogy mikor és hogyan tálald a problémát.)

10. Légy figyelmes, amikor megosztja az álmait. Még akkor is, ha sohasem tesz semmit ezekért, akkor is szüksége van egy biztonságos helyre ahol beszélhet róluk. Ha pedig rögtön letorkollod, attól még nem fogja abbahagyni az álmodást, sőt, lehet, hogy egy másik nővel fogja majd azokat megosztani.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. október 24.