Márton Áron boldoggá avatási pere 1-3.

A 89-es rendszerváltás után Romániában a 12 katolikus egyházmegye 15 boldoggáavatási pert indított be.Az erdélyi érsekség Márton Áronét. Egyedül az övé hitvalló per, a többi személy vértanú volt. A rendes ügymenet szerint a kivizsgálás megindítása előtt szükséges lenne egy hivatalos iratokkal tanúsított csoda, A püspök érdemeinek ismeretében a  Szentté Avatási Kongregáció eltekintett a csodától és kiadta a positiót (a peranyag dokumentációját) tanulmányozásra. A per eddigi részleteit mutatja be a film.

I  A „tanúmeghallgatás” 
A pozitió összeállításának alapját a tanúmeghallgatások jelentik. Ezt  Bartalis Árpád, a püspök egykori titkára végezte. Rajta kívül meghallgatnánk, hogyan vélekednek Áron püspök szent életéről a rokonok, a paptársak elsőként a püspök volt gyóntatópapja, diákjai és Lucian Muresan, a balázsfalvi görög-katolikus érsek. A megszólalók révén  bejönnek Márton Áron élettörténetének különböző helyszínei.

II. Amikor a tanú a történelem
Mivel a lengyelországi katolikus egyház magas rangú vezetőiről sorozatban derült ki, hogy besugók voltak, a Kongregáció kérte Márton Áron titkosszolgálati dossziéinak átvizsgálását, arról jelentést várnak.Nagy Mihály történésszel, a Román Országos Levéltár aligazgatójával és Denisa Bodeanuval a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Tanács tagjával forgatunk Bukarestben a Szekuritáté Irattárában. A történészek szerint a szekus dossziék alapján egy egészen új Márton Áron kép rajzolható meg.

III. Vatikán hangja
Bemutatjuk a Szentté Avatási Kongregáció működését (2500 per van most folyamatban). Az általuk kijelölt történész és teológus értékeli a peranyagot. Romániából a kért kiegészítéseket 2012 nyarára ígérték. Várhatóan ősszel már a Kongregáció prefektusa, Angelo Amato nyilatkozni tud arról is, hogy Márton Áront tiszteletreméltóvá nyilvánította a pápa. Ezután már csak a csodát kell majd bizonyítani. Erről az erdélyi érsek szól a film végén.

A film megtekinthető itt.

Létrehozva 2015. november 13.