A Mindszentyt elítélő vérbíró egy pap vállán zokogva kért feloldozást

Mindszenty bíboros képeit és elmélkedéseit hivatott felidézni a nevét viselő Facebook fiók, ahol az alábbi cikk is megtalálható. A szerk.

A kommunista vérbíró Kerényi Lajos kórházlelkész vállain zokogva kért bocsánatot bűneiért. Olty Vilmos katolikus cserkészként kezdte, nyilas párttagként, majd kommunistaként folytatta, mielőtt betegágyán számot vetett volna bűneivel.

Kerényi Lajos piarista kapta nemrég az Európai Polgár Díjat. Ez alkalomból a Válasz.hu interjút közölt a szerzetessel, melyben a következő döbbenetes rész olvasható: „Ma is folyamatosan járom a kórházakat. De már nem téríteni akarok, valószínű, akkor sokan azonnal elzavarnának. Inkább azt mondom: »Lajos atya vagyok, az Úr Jézus üdvözli!«, majd beszélgetünk. S közben csodás istenélményekben van részem.

Találkoztam már így például azzal a vérbíróval, aki ’56 után számos halálos ítéletet hozott, Mindszenty bíborost, illetve engem is elítélt. Véletlenül találtam rá egy kórteremben, először meg sem ismertem, beszélgetés közben derült ki, hogy ő a hírhedt Olty Vilmos. Könnyek között kérte a feloldozást, feladtam rá a szent kenetet, s még távozásomkor is remegve kérdezte, ugye akkor most már megnyugodhat, megbocsátott neki az Úr? A halálos ágyon már nincsenek ateisták.”

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. március 10.