Rei-khi (ne ezt keresd)

(A Virtuális Plébánia fórumából)

“Az eredeti kifejezés (rei khi) valami olyasmit jelent, hogy életerő, életenergia. De nem az az életerő, amit a multivitamin-reklámban emlegetnek; pontosabb fordítás talán az “éltető erő”.

A “khi” (ismertebb kiejtéssel csí) egy olyan kozmikus, mindent átható erő, ami “teremt és mozgat”, vagyis létrehozta a világot (az anyag a csí “sűrűsödése”, formába alakulása), és működteti (pl. minden élőnek az életereje a csíből fakad). A csí fizikai mozgató és átalakító hatással is rendelkezik; például egy kungfu-mester “összegyűjti az energiát/erőt”, aztán meglendíti a kezét, és horpadás keletkezik a tőle hat-hét méterre lévő gipszkarton falon…

A csí persze egyáltalán nem energia; ezt a fizikai fogalmat csak a tudomány-mániás nyugaton használják rá. A csí egy félig-meddig személyes valami; vagy inkább úgy mondanám, hogy személyiség nélküli, de valamelyest élő, intelligens és hatalmas erő. A kereszténység fogalmi talaján állva leginkább úgy írhatnám körül, mint sok szellemi lény együttes, összeadott ereje, amit ők együtt irányítanak (ezért tűnik élőnek, de nem egyetlen személynek).

Mint volt reikis és azóta megtért keresztény, határozottan állítom, hogy a csí létező valami, csak éppen nem egészen az, aminek a hívei mondják. Szellemi erő, ami mögött bukott angyalok (ha úgy tetszik, ördögök vagy démonok) állnak. A reiki a csí felhasználásával gyógyít. Ez a szellemi erő valóban létrehozhat, okozhat fizikai gyógyulást (személyes tapasztalat), de “megkéri az árát”. Mint mondtam, nem kitaláció vagy babona, hanem létező erő, méghozzá gonosz indíttatású erő. Ha “használjuk” és beengedjük, komoly pusztításokat képes végezni a személyiségben, és a negatív szellemvilággal való függésbe taszítja az embert (szintén személyes tapasztalat).

Ezek a negatív hatások nem szűnnek meg azáltal, hogy valaki felhagy a reiki gyakorlásával. Mivel ezek szellemi valóságban létező bilincsek, a feloldásuk is csak szellemi, nem pedig anyagi úton történhet. Az egyetlen, aki erre képes, az Jézus Krisztus.

Aki pedig azt hiszi, hogy a reikivel Istenhez fordulunk, és isteni erőt használunk… Nos… Én is azt hittem, de rendesen pofára estem vele. És nemcsak én. A reiki nem maga az ördög, de az ördöghöz fordul és az ő erejét használja. Akkor is, ha ezt nem közlik a “beavatáskor”…
Aki Istenhez akar fordulni, az imádkozzon (például imádkozzon gyógyulásért). Testének, lelkének is hasznosabb lesz.”

Létrehozva 2022. december 3.