A pán-amazóniai szinódussal szemben figyelmeztetik bíborostársaikat a dubia bíborosok

Levelet írt az amerikai Raymond Burke bíboros (a kezdőképen jobbra) és a német Walter Brandmüller bíboros (a kezdőképen balra), a dubia bíborosok két még élő tagja a bíborosi kollégium tagjainak, amiben aggodalmukat fejezik ki a bíborostársaik felé a készülő pán-amazóniai szinódus munkadokumentumában foglaltak miatt.

“A szinódus Instrumentum laborisának egyes pontjai nemcsak, hogy nincsenek összhangban az Egyház hiteles tanításával, de egyenesen ellentétesek vele.” – írja Brandmüller bíboros az amerikai Catholic News Agency hírügynökség által megszerzett és idézett levélben.

“Az Instrumentum homályos megfogalmazásai, a nők számára új egyházi szolgálatok létrehozásának indítványa, és különösen az úgynevezett viri probati pappá szentelésének indítványa erős gyanút ébreszt, hogy a papi cölibátust is meg fogják kérdőjelezni.” – írja a bíboros.

Brandmüller bíboros kifogásolja a pán-amazóniai szinódus vezetőinek kiválasztását is:

Már a puszta tény, hogy Hummes bíboros a szinódus elnöke, és így arra negatív értelemben komoly befolyást fog gyakorolni, elegendő ahhoz, hogy valós és megalapozott aggodalmunk legyen – ahogy Kräutler püspökkel és Overbeckkel kapcsolatban is.

Az egyháztörténész Brandmüller hozzáteszi:

Komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a hitletétemény sértetlenségével, az Egyház szentségi és hierarchikus felépítésével, és az Apostoli Hagyománnyal szemben. Mindezek olyan szituációt teremtenek, ami sohasem fordult még elő az Egyház történelmében, még a negyedik és ötödik század ariánus eretnekségének idején sem.

Brandmüller bíboros arra kéri a bíborostársait, hogy előre fontolják meg, hogyan fognak reagálni arra, ha a szinóduson esetlegesen “bármiféle eretnek kijelentés vagy döntés” születik majd:

Bízom abban, hogy Eminenciád megragadja majd a lehetőséget arra, hogy a pán-amazóniai szinódus Instrumentum laborisában kifejezett egyes véleményeket a maga részéről korrigálja, az Egyház tanításainak megfelelően.

Brandmüllerrel egyidőben Raymond Burke bíboros is levélben fordult a többi bíboroshoz, kifejezve, hogy “teljes egészében osztom Brandmüller bíborosnak az Instrumentum laborisra alapozott mély aggodalmait az Amazóniáról szóló közelgő szinódussal kapcsolatban”.a

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2019. szeptember 7.