Babawatsu avagy bébi viziterápia

Babawatsu avagy bébi viziterápia

“Én már annyi okkult és burkoltan ezoterikus dologba belefutottam, kérlek segítsetek eldönteni, ajánlhatom-e a mellékelt baba-vizi-terápiát!” – így szólt egy levélíró kérdése. Nézzünk kicsit a víz és a hirdetés felszíne alá…

Szögezzük le az elején: a sport, a mozgás, a baba-szülő együttlét kiterjesztése a vízre egyértelműen jó és hasznos dolog. A gondok akkor kezdődnek, ha pl. egy sportnak gondolt dologról kiderül, hogy olyan szellemi háttér van mögötte, amiről nem tudunk vagy nem is akarunk hallani. A dolgok ettől függetlenül működnek – ajánlom ehhez elolvasni dr. Kovács Gábor atya összefoglalóját az okkult apriori működéséről. Ugyanezt figyelhetjük meg a jóga mint torna és annak szellemei héttere esetében: nem tudjuk és nem lehet elvonatkoztatni ezeket a dolgokat egymástól.

A babát tehát nyugodtan vigyük vizitornára – figyeljünk arra, hogy semmiféle szellemi háttér ne befolyásolja az együttétet, mint a babawatsu esetében. Térjünk a lényegre.

1. Történet

“Watsu (Water Shiatsu) began in 1980 when Harold Dull started floating people while applying the stretches and principles of the Zen Shiatsu he had studied in Japan. In the Orient, stretching as a way to open channels through which our Chi energy flows is even older than acupuncture. Stretching strengthens muscle and increases flexibility. Warm water, which many associate with the body’s deepest states of waking relaxation, is the ideal medium.” (A hivatkozással jelölt kifejezések mindegyike ezoterikus tartalmú, a honlapon található további cikkekhez vezet.)
2. Módszer
A babawatsu.hu oldalon nem sok információ található a módszerről és szellemi háttéről. Egy velük készült interjúban már elővillan valami, aminek semmi köze nem kell legyen egy babaúszáshoz:

“Ez egy lassú nagyon halk, nagyon finom, szinte szavak nélküli foglalkozásforma, nagyon ölelős. Részint benne van az a keleti filozófia forma is, hogy jó magunkat kicsit lecsendesíteni, nem kell állandóan rohanni.”

Egy másik oldal ezeket írja:

“Koreografált mozgás, felszabadult lebegés és ujjnyomásos masszázs – mindez derékig érő, meleg vízben, terapeuták segítségével. Ez a Watsu, a lélek szabadságának új lehetősége.

Az első babawatsu foglalkozáson csak a szülők vannak jelen, akik este, egy mécsesekkel megvilágított medencében maguk is átélik a Watsu élményét és elsajátítanak néhány alapfogást, mozdulatot. Megismerik a terápia gondolati és filozófiai hátterét és elsajátítják a helyes légzést is.”

Egy további oldal megnevezi a watsu alapját adó technikákat is:

“A shiatsu tulajdonképpen ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupresszúra, a kiropraktika (csontkovácsolás) és a hagyományos masszázs elemeit. “

3. Társ honlapok
Az ezoterikus “szolgáltatások” sosem járnak magukban, vessünk egy pillantást a babawatsu.hu oldalon ajánlott társoldalakra.
moiradance.hu – Tánc- és Mozgásművészeti Iskola – balett és show-tánc, +néptánc, latin és társas-tánc, euritmia
babysign.hu – készíts kölyök rendszámot, az állatfigurákat a kínai horoszkóp egyes jegyeihez lehet választani

Megismétlem azt, amit a cikk elején írtunk: a babát tehát nyugodtan vigyük vizitornára – de valóban figyeljünk arra, hogy semmiféle szellemi háttér ne befolyásolja az együttétet.

Létrehozva 2022. október 10.