Hálanapló és hálagyakorlatok – keresztény szemmel

Jó szándékú írást adott közre a KÉPMÁS Magazin legutóbbi számában, melyben a cikk írója – kezdeti idegenkedését lekűzdve – másokat is buzdít a hálanapló vezetésére és pozitív hálagyakorlatok végzésére. Érvelését tudományosan igazolt dologra, az ún. pozitiv pszichológia eredményeire alapozza.

A kutatások (a cikk szerint) nem tartalmazzák a hitnek, Istennek a boldogságra gyakorolt hatását, bár a cikk írója -helyesen- egy rövid bekezdésben utal az ima fontosságára.

Nem vitatva a jó szándékot és az örömhír hirdetésének szándékát a cikk írójától, szeretnénk felhívni a figyelmet néhány dologra.

A boldoságfokozó gyakorlatok között említi a boldogságórák programot. Erről a programról Berkecz Franciska SSS szociális testvér írt egy hosszabb kritikai elemzést, melyet honlapunk számára is megküldött

A fenti program kidolgozói közül Bagdi Bella életmódfejlesztő és mantraénekes egyértelműen ezoterikus kötödésű programok előadója és szervezője. A pozitiv pszichológia negatív hatásairól egy katolikus pszichológus testvérünk írását ajánlom mindenki  figyelmébe.

Bagdi Bella másik projektje a ‘csodák tanítása‘ nevet viseli, melyről szintén Berkecz Franciska írt kritikai összefoglalót

Bagdi Emőke professzor már több esetben adta nevét a katolikus hittel nem összeegyeztethető programokhoz:

A holotróp légzés keresztény szemmel

A meditációnak az egészségre rendkívül káros mellékhatásai lehetnek

Kötelező lesz a meditáció az iskolákban

Cikkünk illusztrációját, a Hálanapló képet a kiadó oldaláról vettük – a könyvet az Édesvíz Kiadó, a New Age kiadványok hazai bástyája jelentette meg.

Bízzuk magunkat Istenre, a boldogságot pedig ne könyvekből, ezoterikus módszerekkel keressük. Útmutatást jelenthet ehhez a Szentírás: a nyolc boldogság mellett buzdítsanak bennünket például Izajás szavai:

” Bárcsak ügyeltél volna törvényemre, akkor boldogságod hasonlítana a folyóhoz, és igazságosságod a tenger hullámához.” (48,18)

Létrehozva 2023. szeptember 3.