A meditációnak az egészségre rendkívül káros mellékhatásai lehetnek

Dr. Frederick Heide (Pennsylvania State University) tanulmányozta az úgynevezett “relaxáció okozta szorongás” (RIA) tüneteit. Ezek lehetnek: pánikroham, izzadás, szívdobogás, görcsök, furcsa bizsergés, kontrolálatlan nevetés és könnyek.

A RIA súlyosbíthatja az egészségi állapotot olyan esetekben, mint például a skizofrénia, depresszió, asztma, vérző fekélyek. A meditáció közben az agy egy szerotinon nevű anyagot termel. Dr. Solomon Snyder (Neuroscience at Johns Hopkins University) szerint ennek túlzott mértéke a felelős a RIA tüneteiért.

Más tanulmányok szerint a meditáció tikkelést, álmatlanságot, pánikrohamokat, de végső soron akár pszichotikus összeomlást is okozhat, még abban az esetben is, ha a páciensnek korábban semmilyen mentális rendellenessége nem volt (Dr. Margaret Singer és Dr. Janja Lalich).

Napüdvözlet, hattyúpóz: újra jógázhatnak a diákok testnevelésórán
Teljes cikk itt!

A tavaly tavasszal, társadalmi ellenállás hatására megbukott Diákrelax program jelen állás szerint új köntösben tér vissza a tornatermekbe. A gyerekek az új testnevelési stratégia keretében sajátíthatják el a jóga, a relaxáció és a meditálás mozgáskultúráját.

Országszerte egyelőre 4 000 iskola testnevelési gyakorlatába épültek be azok az új módszerek, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kiemelt projektje, a T.E.S.I. (Testnevelés az Egészségfejlesztésben Stratégiai Intézkedések) keretében dolgoztak ki – mondta el Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a projekt novemberi záró rendezvényén.

Egyszer már megbukott

A 2012-2013-ban a megújított Nemzeti Alaptanterv a kerettanterv részévé tette ugyan az iskolai meditációt és autogén tréninget, ám az főleg civil és egyházi ellenállásra 2014 tavaszán kikerült a kötelezően ajánlott kategóriából. 

Pedig addigra a Diákrelax program megálmodója, Bagdy Emőke által vezetett Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület csaknem ezer testnevelő tanár – nem ingyenes – átképzését végezte el egy 60 órás tanfolyam keretében.

A civil ellenállás jegyében a magyarországi és határon túli magyar protestánsokat tömörítő szervezet, a Biblia Szövetség, valamint a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága és a pasaréti református egyházközség is eljuttatta kritikáit a döntéshozók, illetve a nagy nyilvánosság elé.

Hivatkozásaikban a lelkiismereti és vallásszabadság súlyos sérelméről, a szakmai szervezeteknek az előkészítésből való kifelejtéséről, a módosult tudatállapotban rejlő testi-lelki kockázatokról és a keleti vallások előretöréséről beszéltek.

(forrás: vargamakai.com)

Létrehozva 2021. december 29.