A holotróp légzés keresztény szemmel

A holotróp légzést népszerűsítő, háromszáz fős budapesti konferencia fővédnöke Bagdy Emőke professzor (lásd: meditáció bevezetése az iskolákban, díszvendége Müller Péter (a New Age hazai bástyája, az Édesvíz Kiadó egyik legkeresettebb sztárja), spirituális vendége pedig egy kanadai sámán, aki „rövid szertartást vezet a jelenlévőknek a közönség színe előtt szent kellékeivel”.

A holotróp légzés keresztény szemmel

A holotróp légzésben a fiziológiai folyamatok spirituális tartalommal ötvöződnek. A keleti miszticizmussal, neosámánizmussal is keveredő módszert egyértelműen a New Age mozgalomhoz tartozó technikák közé sorolja és a Krisztushoz és Egyházához hűséges ember számára elfogadhatatlannak nevezi a New Age-ről 2003-ban kiadott, Jézus Krisztus, az élő víz hordozója című vatikáni dokumentum:

„A pszichológia és a spiritualitás egymással való behelyettesítésének hajlama erősen jellemzi a Human Potential Movement mozgalmat, ahogy azt a 60-as évek vége felé a kaliforniai Esalen Intézetben kifejlesztették. (…) A tudattágítás módszereinek keresése és a kollektív tudattalan mítoszainak művelése mind arra bátorít, hogy keressük a „bennünk lévő istent”. Képességeink valóra váltásához túl kell lépnünk saját egónkon, hogy azzá az istenné váljunk, akik valahol mélyen vagyunk. Ez a megfelelő terápia kiválasztásával érhető el – meditáció, parapszichológiai tapasztalatok, hallucinogén drogok használata. Ezek révén érhetők el a „csúcsélmények”, az Istennel és a kozmosszal történő eggyé válás „misztikus” élményei.” (Jézus Krisztus az élő víz hordozója, 2.3.2).

„A New Age technikáknak az a célja, hogy tetszés szerint idézhessünk elő misztikus állapotokat, mintha az csak laboratóriumi anyag kérdése volna. A rebirthing, a biofeedback, az érzékszervi elszigeteltség, a holotróp légzés, a hipnózis, a mantrák, a böjtölés, az alvástól való megfosztás és a transzcendentális meditáció mind olyan próbálkozás, hogy uraljuk ezeket az állapotokat és folyamatosan megtapasztalhassuk azokat. Ezek a gyakorlatok mind a pszichikai gyöngeség (és sebezhetőség) állapotát idézik elő.” (Jézus Krisztus az élő víz hordozója, 4)

Forrás: Magyar Kurír

Létrehozva 2013. május 5.