Kötelező lesz a meditáció az iskolákban?

Néhány dolgot előre le kell szegeznem. Nincs jóga szellemi háttér nélkül, ezt világosan kifejti James Manjackal atya kiváló írásában.

Az elme-üresítő imáról pedig Ratzinger írta bíborosként, hogy “a keresztény világban és az egyházi közösségekben a keleti meditációs módszerek jelenlegi elterjedése által szemben találjuk magunkat egy irányított megújítási kísérlettel, amely nem mentes veszélyektől és hibáktól, és ami egyesíti a keresztény meditációt azzal, ami nem keresztény.”

Az alaptantervbe és a testnevelés kerettantervébe is bekerült a relaxáció – írja az eduline portál.

A program egyik kidolgozója Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke. A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, “a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van” – tette hozzá. Az eduline tudósítása szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont a testnevelésórán heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

Bagdy Emőke szerint a rendszeres relaxáció után a gyerekek könnyebben tanulnak majd, “kevésbé lesznek idegesek, a testük és lelkük egyensúlyba kerül”. Hozzátette: nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik “keresztény meditáció” is, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal.

Néhány éve a pedagógusok kreditpontos képzésen vehettek részt és agykontrollt tanulhattak. Most “csak” meditációnak és relaxációnak hívják a képzést, ami láthatólag átcsúszott a jelenlegi oktatás-kormányzat  ellenőrzésén, a keresztény egyházak valószínűleg nem is kaptak tájékoztatást ebben a kérdésben.

Szerencsére van ellenpélda is – idézek egy másik híradást:

“Az egyházi intézményekben, így a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvodában a hit oldaláról közelítik meg a kérdést. Caimacan Klára igazgató elmondta, manapság az emberek nehezen teremtenek maguk körül és magukban csendet. Ők minden reggel imával kezdik a napot, csendben. A külső szemlélőknek is feltűnt a pár perces befelé fordulás jótékony hatása, a gyerekek önfegyelmet tanulnak.

Caimacan Klára hangsúlyozta, az intézményben fontos szerepet szánnak a tudás és a test egészségének megőrzése mellett a lélek gondozására is. Csendes napokat tartanak, főleg az adventi és a nagyböjti időszakban.”


Személy szerint (a keresztény hitre mindenképpen) veszélyes fegyvernek tartom a meditáció bevezetését – néhány tanár gyorstalpaló kurzust elvégezve fogja “oktatni”, ellazulási gyakorlatként. Néhány éve kreditpontos képzésként agykontroll kurzust is végezhettek tanárok. Miből gondolják, hogy ennek sincs szellemi háttere? (2013)

Létrehozva 2020. szeptember 28.