A csodák tanítása című tananyagról ‒ katolikus szemmel

A csodák tanítása ‒ ezoterikus alapmű

A csodák tanítása ezoterikus alapmű, a New Age Bibliájaként is ismert. Helen Schucman amerikai pszichológus írta le „belső diktálás” útján. A csodák tanítása három részből álló tananyag: a tanítások könyve, a gyakorlatok munkafüzete, a tanári kézikönyv. A könyv „belső diktálás” útján készült, és először 1976-ban jelent meg. A csodák tanítása az egyik legártalmasabb könyv a keresztények számára Benedict Groeschel katolikus teológus és pszichológus szerint.

A csodák tanítása című könyv magyarul is megjelent már több ízben – legutóbb 2017-ben az Édesvíz Kiadónál. A Libri Kiadó így ajánlja a könyvet:

A csodák tanítása ‒ A Course in Miracles ‒ immáron több millió ember életét változtatta meg. Ez a három részből álló könyv egy 1965-ben kezdődött belső diktálás során érkezett az amerikai Columbia Egyetem egyik pszichológusához, Helen Schucmanhoz. […] A könyv három részből áll: a törzsszövegből, a munkafüzetből és a tanítók munkáját segítő kézikönyvből. […] A munkafüzet háromszázhatvanöt gyakorlatot tartalmaz, az év minden napjára egyet. […] Bár keresztény nyelvezetet használ, egyetemes spirituális témákkal foglalkozik, és többször is kijelenti, hogy ez az út csupán az egyetemes tanrend lehetséges változata[1].

Bagdi Bella életmódfejlesztő énekes, a Boldogság Intézet alapítója és a Boldogságórák szakmai vezetője így vall a könyv hatásáról:

 „Egy barátom javasolta, hogy végezzem el A csodák tanításának 365 gyakorlatát, mert az rendbe tenne engem. Az év minden napjára van egy megerősítő mondat, ami segít a gondolataidat a megfelelő irányba tartani. Én ezeket a mondatokat úgy jegyeztem meg napközben, hogy megzenésítettem. Ez volt a magja mindannak, amit ma csinálok.”[2]

A csodák tanítása című könyv alapján csodakurzusokat és egyéb csoda-programokat (www.csodautas.com.) tart Magyarországon Sarkadi Kriszta, aki még arról ismert, hogy szerelemkártyákból jósol[3]. A csodák tanítása című könyvről Sarkadi Kriszta ezt írja:

„Bizonyos értelemben A csodák tanítása újrafogalmazza a főbb világvallások bölcsességének alapigazságait. A Kurzus anyaga azonban spirituális tanítás – nem pedig egy újabb vallás. Bár keresztény terminológiát használ, alaptermészete ökumenikus, valamint kijelenti, hogy „egyetemes hittudomány nem létezik, azonban a világméretű megtapasztalás nem csak lehetséges, hanem szükséges is”. A Kurzus nem nevezi magát az „egyetlen útnak”, sőt világosan megfogalmazza, hogy csak egy, a személyes átalakulást elősegítő, több ezer „egyetemes tanulóösvény” közül.”[4]

A csodák tanítása című könyv sokak életére jelentős hatással volt, megváltoztatta életszemléletüket.

Föl kell tennünk azonban a következő kérdést is: Miért lehet veszélyes A csodák tanítása az olvasó számára?

Az előbbi gondolatok már utaltak a veszélyekre, de elgondolkodtató a következő gondolat is:

A csodautazás „rendkívül gyengéd és fokozatos módon bontja le az eddigi hitrendszeredet, és épít fel egy másikat.” ‒ mondja Sarkadi Kriszta egy vele készült interjúban A csodák tanítása gyakorlatairól[5].

Miért veszélyes A csodák tanítása című könyv keresztények és nem-keresztények számára is?

A csodák tanításának rejtett veszélyeire hívja fel a figyelmet Sharon Lee Giganti[6], aki saját maga is megtapasztalta ezeket, mert a New Age lelkes követője és közvetítője volt. Sharon nemcsak tanítványa volt A csodák tanításának, hanem tanítója is. Időközben azonban megtapasztalt sok tragédiát azoknak a New Age-tanításoknak a következtében, amelyeket ő maga hirdetett. Szembesült családok szétesésével, súlyos mentális összeomlásokkal, egyik tanítványa öngyilkosságával, sőt gyilkossággal is. Azt írja, rájött, hogy azok a tanítások, amelyeket terjesztett, nagyon sötét forrásból származnak, és semmi mást nem eredményeznek, csak pusztítást. Ma hálás azért, hogy Isten kegyelmével visszatért katolikus hitéhez és a Katolikus Egyházhoz. Küldetésének tartja, hogy felhívja a figyelmet a New Age ártalmaira, veszélyeire. Sokfelé tart előadásokat ebben a témában. Minderről többet lehet olvasni honlapján: http://www.newagedeception.com

A teljes tanulmány letölthető itt. Köszönet Berkecz Franciska szociális testvérnek, hogy hozzájárult a közlésért. A szerk.

Korábbi írásunk a pozitív pszichológia negatív hatásairól itt olvasható.

 

[1] Forrás: https://www.libri.hu/konyv/a-csodak tanitasa.html?gclid=Cj0KCQjwvezZBRDkARIsADKQyPnrigTgRImfHt6he5vnIkSkq0TxC95YBWKRujINjs711efTTJLIZQgaAlKYEALw_wcB

[2] Forrás: https://www.nlcafe.hu/ezoteria/20131117/bagdi-bella-interju/

[3] Sarkadi Kriszta szerelemkártyákból jósol havonta az olvasóknak: https://www.nlcafe.hu/szerzo/sarkadi-kriszta/

[4] https://www.csodautas.com/p/konyv.html

[5] Forrás: https://www.nlcafe.hu/ezoteria/20131107/csodak-tanitasa-sarkadi-kriszta/

[6] Sharon Lee Giganti író, előadó, diplomás katekéta, a Szent Család Intézmény elkötelezett tagja (http://www.hfiusa.org/about).

Létrehozva 2023. január 23.