Félreértések a homeopátia körül

1.: Higítások, engedélyek

A szkeptikus mozgalom egyik kedvenc témája a homeopátia. Az elmúlt években mi is bekapcsolódtunk abba a nemzetközi kampányba, amelyet számos országban folytattak a szkeptikus szervezetek a homeopátia ellen. Ez volt a “10:23 homeopátia – nincs benne semmi!” szlogennel fémjelzett kampány, melynek mi is saját weboldalt hoztunk létre.

Természetesen e kampány fő üzenete fontos és igaz: A homeopátia tudománytalan, megalapozatlan, bizonyítékok nélküli gyógymód. Azonban a homeopátiaellenes kampányok során a szkeptikus szervezetek számos olyan kijelentést tettek, amelyek túlzottan leegyszerűsítőek, hogy úgy mondjam, nem bontották ki az igazság minden részletét. Ez azután számos félreértéshez, tévedéshez vezetett a szkeptikus közönség körében, sőt, a szkeptikus szervezeteken belül is. Kétrészes cikksorozatomban néhány olyan, félreértést, tévhitet szeretnék eloszlatni, amelyek elterjedéséért részint a szkeptikusok is felelősek lehetnek.

1. TÉVHIT: “A homeopátiás szerek annyira fel vannak higítva, hogy nincs bennük egyetlen molekula sem a kiinduló anyagból.”

VALÓSÁG: A homeopátiás szerek egy részére valóban igaz, hogy annyira fel vannak higítva, hogy (elvileg!) nincs bennük egyetlen molekula sem a kiinduló anyagból, más részük azonban valóban tartalmazza a kiinduló anyagot, sőt, esetenként jelentős mennyiséget tartalmaz belőle. Sőt, vizsgálatok szerint esetenként még azok a szerek is tartalmaznak kis mennyiséget a kiinduló anyagból, amelyek a nagy higítás miatt elvileg nem tartalmazhatnának.

Kétségtelen, hogy a szkeptikus anti-homeopátia kampányok során gyakran hangsúlyozzuk azt az elemet, hogy a homeopátiás szerekben sokszor egyáltalán nincs hatóanyag. A nemzetközi kampány is erről kapta nevét: a 1023 megjelölés az Avogadro-számra utal, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ha kb. 1 mólnyi anyagot kb. 1023-szorosnál jobban felhigítunk, akkor várhatóan már egy molekula sem marad az eredeti anyagból. Ugyanerre utal a “nincs benne semmi” szlogen is.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2014. szeptember 23.