Enneagram keresztény szemmel

A semmiből robbant be az Enneagram a keresztény színtérre és lett népszerű a kiadók és lelkigyakorlatos házak között. Az Enneagram egy kör alakú diagram, amelyen kilenc személyiségtípust jelölnek egytől kilencig, ezek szimbolikusan egyenlő távolságban levő pontok a kör kerületén rögzítve. A számok nyilakkal csatlakoznak szimbolikus mintákban, amelyek mutatják az utat az egészséghez (integráció), vagy a neurózishoz (szétesés). Minden emberi személyiség állítólag beletartozik egybe a kilenc különböző típus közül.

A személyiség típusok és az ezeket szimbolizáló állatok:

1. Maximalista / reformer, terrier

2. Segítő, macska

3. Státus-kereső, páva

4. Művész, basset hound

5. Gondolkodó, róka

6. Lojalista, nyúl

7. mókakedvelő/generalista, majom

8. Erős, orrszarvú

9. Béketeremtő, elefánt.

Egy cikkben (New Heaven/New Earth), Dorothy Ranaghan felvetett számos kritikát az enneagrammával kapcsolatban.. Kezdjük azzal, hogy problémásnak találta annak eredetét a mai szufizmust illetően. (A szufizmus egy misztikus ága az iszlámnak.) “A szufik lelkesedésében, odaadásában és aszkézisében sok minden van, ami csodálatra méltó”- írta.” De, ellentétben a korábbi korok muszlim misztikusainak szemlélődésével és vágyakozásával az életszentségre, a kortárs szufizmus, amelynek állítólag több mint 40 millió híve van, keverékévé vált a panteizmusnak, mágiának és racionalizmusnak és hisz a telepátiában, teleportációban, sejtésben, lélekvándorlásban és tagadja a személyes Istent.”

Ranaghan problémásnak ítélt néhány terminológiát, amelyek kereszténynek tűntek, de valójában nem azok.. A megváltás például nem azt jelenti a szufik között, hogy Isten megmentőként életünkben tevékenykedik, hanem “visszatérést a tudatlanságból.”

A szufi doktrína szerint a legrosszabb dolog “nem a bűn, hanem a tudatlanság”. „Minden gnoszticizmus ebből a feltevésből ered” – figyelte meg Ranaghan. A szufizmus célja az, hogy a személy egész legyen, az enneagram ábra célja az, hogy lehetővé tegye a személyiség egészséges integrációját, ami az út a megváltáshoz. “Jézus vissza tudja adni és vissza is adja a vakok látását és reményt az elvetetteknek” – írja Ranaghan, “de a szellemi vagy testi megtörtség nem feltétlenül akadálya a szentségnek. Továbbá, még a leghitelesebb, pszichológiailag egészséges, integrált és teljes földi ember is pokolra kerülhet”.

Az írás letölthető itt.


Lásd még: Enneagram – részlet egy listalevélből

Létrehozva 2023. február 4.