Enneagram – részlet egy listalevélből

“Kedves Testvérek!

Az utóbbi időben mély megdöbbenéssel láttam az egyik katolikus budapesti könyvesbolt polcán (a valóban katolikus művek között) az Enneagram c. könyvet.

Amikor az eladónak említettem, hogy az enneagram egy nemkeresztény tévtanítás, amely a vatikáni, New Age-et elutasító dokumentumban is külön említésre került, azt válaszolta, hogy egy bizonyos szerzetesrend atyái ajánlották ezt a kiadványt, azért van ott. (Aki tudja, hogy pontosan ki terjeszti, kérem írja meg, hogy elküldhessem neki is ezt a levelet.)

Azóta többször is voltam a boltban, és sajnálattal láttam, hogy a sok jó keresztény mű között továbbra is kapható a tévtanítást terjesztő könyv.

Tegnap meghökkenve láttam a fent említett tévtanító könyvet egy másik jól ismert, szintén a Ferenciek terén lévő könyvesboltban is. Amikor mondtam az eladónak, hogy ez nem katolikus, akkor meglepődve mondta: “Pedig rengeteget elvittek belőle.”

A Vatikán a “JÉZUS KRISZTUS, AZ ÉLŐ VÍZ HORDOZÓJA – Keresztény reflexió a New Age-ről” (2003) dokumentumában egyértelműen New Age-esnek, nemkereszténynek sorolja be az enneagram módszert. Idézek:

II. János Pál pápa int minket, hogy “külön problémát jelent az úgynevezett New Age-ben újra megjelenő antik gnosztikus nézetek kérdése. Nem áltathatjuk magunkat azzal, hogy a vallás megújulását hozzák magukkal. Csupán egy új módszert vezetett be a gnózis a megismerés gyakorlására: a léleknek olyan magatartását jelenti, amely, Isten teljes ismeretének nevében, odáig jut el, hogy elferdíti Isten Igéjét, és olyan szavakkal helyettesíti, amelyek csupán az ember sajátjai. A gnózis soha nem hagyta el a kereszténységet, mindig együtt élt vele, olykor filozófiai irányzat formájában, de inkább vallási vagy hamis vallásos módozatban, határozott, ha ki nem is mondott konfliktusban azzal, ami a kereszténység lényege.” Erre példa az enneagram, a karakterelemzés kilenc típusának módszere, amely a spirituális fejlődés eszközeként használva ambivalenciát okoz a keresztény hit tanításában és életre váltásában.

“Enneagram (görög ennéa = ‘kilenc’ + gramma = ‘jel’): A név egy ábrára utal, amely egy kör kerületén kilenc pontot jelöl ki, és azokat egy háromszöggel és egy hatszöggel köti össze. Eredetileg jóslásra használták, de úgy vált ismertté, mint egy személyiség-tipológiai rendszer szimbóluma, ahol kilenc fő jellemtípus van. Főleg Helen Palmer könyve[98] nyomán vált népszerűvé, ő azonban elismeri, hogy forrásai G. I. Gurdjieff orosz ezoterikus gondolkodó és gyakorló, Claudio Naranjo chilei pszichológus és szerző, az Arica alapítója. Az enneagram eredetét titok övezi, de egyesek szerint a szufi misztikából származik.”

Szabolcs”

Létrehozva 2017. február 1.