Vassula üzenetei

Ha állítólag isteni üzeneteket valóban isteni eredetűnek tartunk, akkor nyilván sokkal komolyabban vesszük őket, viszont könnyebben engedhetünk a bennük rejlő esetleges tévtanításnak is.

Még ha Istentől való is (úgy tűnik) egy magánkinyilatkoztatás, akkor sem egész biztos, hogy minden rendben van vele kapcsolatban. Ki tudja, melyik gondolati kép honnan származik? Egy nagyon alapos vizsgálat sem biztos, hogy pontosan meg tudná ítélni, hát még mi! Szóval nem szabad minden ilyen forrásból származó állítást hatalmas tisztelettel fogadni, mint valamilyen lehengerlően súlyos kinyilatkoztatást.

Mindenesetre a Hittani Kongregáció részéről nyilvánvalóan úgy látták, hogy Vassula esetében annál, hogy nem foglalkoznak vele komolyan, nagyobb veszély, ha az állítólag isteni üzeneteit kritikátlan rajongással fogadják, miközben ezekben téves elemek is előfordultak. Ezt a véleményt mutatja a legutóbbi, 2007-es megnyilvánulás. Nem csoda, hogy ez a vélemény alakult ki, hiszen már volt korábban egy sor állítás az üzeneteiben, amit a Hittani Kongregáció részéről a hittel ellentétesnek találtak, és nem látnak garanciát arra, hogy ha ez egyszer megtörténhetett, a későbbiekben nem történhet meg. Bizonyára ezért intik a híveket óvatosságra az üzenetek olvasásakor. Nem túl reális elképzelés, hogy minden egyes esetben, amikor megint előfordul egy félreérthető, vagy téves állítás, akkor az adott hívő akár közvetlenül a Hittani Kongregációhoz, akár közvetlenül Vassulához fordulna magyarázatért. (Ha nagy ritkán esetleg elő is fordulhat ilyen, a hasonló esetek zömében aligha.) Viszont ilyenkor tévedésbe eshet az illető, ha nem nagyon óvatos.

Azt nem írta a Hittani Kongregáció, hogy Vassula üzeneteit tilos olvasni, csak azt, hogy óvatosan tegyük. Nem feltétlenül értéktelen és lebecsülendő, mint egyéni elmélkedés. (Még akkor sem, ha tényleg csak az, és nem több.) Olvastam több ilyen állítólagos üzenetet, és végső soron olyanok voltak, mint egy-egy szép szövegű általános prófécia, illetve valamilyen szép, költői elmélkedés. „Ezt mondaná ma Jézus.”

Ami miatt én magam nem lelkesedem érte, az – a vatikáni fenntartásokon kívül – több egyéb szempont is. Nincs szükségem több kötetnyi szép általános próféciára. Még akkor sem, ha van néhány témájuk, mint például az ökumenizmus. Mit kezdjek ezekkel, mit kezdjek ennyivel? A tartalmuk pedig, bár szépen, érzelmekre hatóan volt megfogalmazva, általában semmi újat nem tartalmazott, mondhatni, banális volt.

A  teljes írás elolvasható itt.

Létrehozva 2023. szeptember 5.