Schneider püspök a Fiducia supplicans pápai nyilatkozatról

A Szűz Máriáról nevezett asztanai főegyházmegye közleménye a Hittani Dikasztérium Fiducia supplicans[1] kezdetű nyilatkozatával kapcsolatban, melyet Ferenc pápa 2023. december 18-án hagyott jóvá. 

A Szentszék Fiducia supplicans kezdetű nyilatkozatának nyilvánvaló célja, hogy lehetővé tegye „a rendezetlen életállapotban lévő párok és az azonos nemű párok megáldását”. A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az ilyen áldás „semmiképpen sem értelmezhető úgy, mintha hivatalosan is szentesítené az állapotukat, vagy bármely módon megváltoztatná a házassággal kapcsolatos örök érvényű egyházi tanítást”. 

Attól még, hogy a dokumentum nem engedélyezi az azonos nemű párok „házasságát”, a lelkipásztoroknak és a híveknek látniuk kell azt a nagy megtévesztést és bajt, amelyet a rendezetlen életállapotban lévő párok és az azonos nemű párok megáldásának engedélyezése jelent. Az ilyen áldás nyíltan és súlyosan ellentmond az isteni kinyilatkoztatásnak és a katolikus egyház kétezer éves állandó tanításának és gyakorlatának. A rendezetlen életállapotban lévő párok és az azonos nemű párok megáldása súlyos visszaélés Isten legszentebb nevével, hiszen ezt a nevet a házasságtörés, illetve a homoszexuális tevékenység objektíve bűnös helyzetének jóváhagyásához hívják segítségül. 

Ez pedig azt jelenti, hogy a Szentszék ezen nyilatkozatában szereplő mondatok – bármilyen szépek legyenek is önmagukban – nem ellensúlyozhatják azokat a messzeható és katasztrofális következményeket, amelyek az efféle áldás igazolására irányuló törekvésből fakadnak. Az ilyen áldással a katolikus egyház az egész világot behálózó istentelen „gender-ideológia” terjesztőjévé válik, ha nem is elméletben, de a gyakorlatban mindenképpen. 

Az apostolok utódaiként, hűen a püspökké szentelésünk alkalmával tett ünnepélyes eskünkhöz, „hogy a hit letéteményét tisztán és sértetlenül megőrizzük a szerint a hagyomány szerint, amelyet az apostolok kora óta mindig és mindenütt megtartottak az Egyházban,” felszólítjuk a Szűz Máriáról nevezett asztanai főegyházmegye papjait és híveit, hogy tartózkodjanak a rendezetlen életállapotban lévő párok és az azonos nemű párok bármilyen formában történő megáldásától, illetve attól, hogy efféle áldást maguknak kérjenek, és az ilyen áldást ezennel megtiltjuk. Mondanunk sem kell, hogy mindenki kaphat áldást, aki őszintén bánja a bűnét és határozott szándéka, hogy szakít vele és véget vet nyilvános bűnös állapotának (pl. együtt él valakivel, aki nem a házastársa, vagy azonos nemű személlyel él szexuális kapcsolatban). 

Őszinte testvéri szeretettel és a legnagyobb tisztelettel fordulunk Ferenc pápához, aki – hogy Szent Pál szavait kölcsönözzük, aki az első pápát intette meg nyilvánosan Antióchiában – „nem az evangélium igazságának megfelelő úton jár” (lásd Gal 2,14), mikor megengedi a rendezetlen életállapotban lévő párok és a homoszexuális párok megáldását. Ezért a püspöki kollegialitás szellemében arra kérjük Ferenc pápát, hogy vonja vissza a rendezetlen életállapotban lévő párok és az azonos nemű párok megáldására adott engedélyét, hogy a katolikus egyház mint „az igazság oszlopa és biztos alapja” (1Tim 3,15) felragyoghasson mindazok számára, akik őszintén törekednek arra, hogy megismerjék Isten akaratát és azt teljesítve eljussanak az örök életre. 

Asztana, 2023. december 19. 

+ Tomash Peta, a Szűz Máriáról nevezett asztanai főegyházmegye érsek-metropolitája

+ Athanasius Schneider, a Szűz Máriáról nevezett asztanai főegyházmegye segédpüspöke

(fordította: Sallai Gábor)

Forrás angol nyelven

Köszönet a fordítónak a nyilatkozat beküldéséért. A szerk.

——————————-

[1] https://zarandok.ma/a-vatikan-megnyitja-a-szabalytalan-helyzetu-parok-megaldasanak-lehetoseget/?fbclid=IwAR0YoiSCX9rQ0Muvh0RY-qG6ud20OD26h3Ee3BBhDfxB9x-mHNv8hPl5D9Q

Létrehozva 2023. december 21.