Az aromaterápiáról – óvatosan ajánljuk

Egyik olvasónk küldött levelet ebben a témában. A szerk.

“Szeretném megtudni “Tévtanítások” témakörben, hogy a manapság használatos illóolaj terápiák (különös tekintettel a doTerra cég termékei) használhatóak-e keresztény/katolikusok számára?

Zavaró, hogy itt van például ez a tanulmány a Semmelweis.hu-ról. A tanulmány illóolajhasználatot bevezető részében ez olvasható:

“A kezdetektől összefonódik a gyógyítással
• Az első illatszerek az istenek tiszteletére meggyújtott füstölők voltak, az isteneknek tulajdonított gyógyító hatás alapja (Per fumum, a füstön át – parfüm). Mai
szertartás: miséken alkalmazott tömjénes füstölés
• Az első hivatalos receptgyűjtemény, a Papírus Ebers az ókori Egyiptomban született, már számos illatanyag gyógyászati felhasználását ajánlja
• Az illóolajok kinyerésére mai napig leggyakrabban alkalmazott vízgőz-desztillációs eljárás a kora-középkori araboknak (Avicenna) köszönhető
• Európában, a középkorban a kereszténység és a puritanizmus tiltotta az illatszerhasználatot, ennek ellenére a kolostorokban virágzott az aromaterápia
• Az első „parfüm” Árpádházi Erzsébet nevéhez fűződik: az Aqua Reginae Hungariae (Magyar Királynő vize) egy rozmaringos – citrusos bedörzsölő szer volt,
mellyel a királynő reumás fájdalmait kezelte.”

Olvastam a honlapjukon a Bach virágterápiáról, a homeopátiáról, az ayurvédikus gyógynövényhasználatról, de kifejezetten az illóolajokról nem találtam anyagot, vagy elkerülte a figyelmemet.

Előre is köszönöm a segítségüket.”


Kedves J.,

köszönöm levelét. Örömmel olvasom, hogy próbálja megkülönböztetni a hasznos és veszélyes terápiákat.

Ez a témakör eddig valóban nem szerepelt a honlapon. Ajánlom figyelmébe egyik korábbi társlapunk, a Ködpiszkáló írását – ők orvostudományi szempontból próbálják lerántani a leplet a kuruzslókról, álgyógyászokról és társaikról:

levegőt! – ködpiszkáló (blog.hu)

Tovább ajánljuk a ködpiszkáló blog folytatásaként működő másik oldalt:

You searched for illóolaj – PirulaKalauz

Az Ön által kérdezett gyártóról is azonnal találni terhelő írást a neten:

The Truth About DoTerra Oils – Touch of God International Ministries Healing Through Deliverance

Ha ideje engedi, hogy folytassa a keresést ebben az ügyben, akkor bizonyára talál további adalékot a DoTerra illóolajokról – ezen cikk alapján nálam már villog a sárga fény, hogyan kezeljem ez a terméket a jövőben. Célszerű mindig több helyről tájékozódni, hogy alátámasszuk véleményünket.

A téma hitvédelmi szempontú megközelítése önmagában nehézkes, mivel a “fűvel-fával”, azaz mindenfajta okkult tartalom nélküli gyógyítás számos előnnyel rendelkezik a gyógyászati termékekkel szemben. A baj akkor kezdődik, amikor a természet ajándékát nem tartják elégségesnek és rátesznek egy kis ezotériát, esetleg okkult imamódszereket, rontást stb.

Ez előfordulhat a különben 100% természetes tisztaságúnak mondott illóolajokkal is, ha okkult eljárásokkal, mágius imákkal “kiegészítik” azok hatásmechanizmusát.

Egy gyors keresés azonnal konkrét példákat ad ennek alátámasztására:

essential oils esoteric at DuckDuckGo

Sajnos a mai egészségügyi felsőoktatás lehetőséget ad olyan ismeretek elsajátítására is, melyek okkult vagy ezoterikus háttérrel bírnak: a homeopátia, az akupresszúra, az ajurvédikus eljárások, a különféle magnetoterápiás kezelések sokszor gyűjtőhelyei ezeknek a praktikáknak. A nyugati orvostudomány valamilyen okból átvette a keleti gyógyászati eljárások egy részét anélkül, hogy azok tudományosan igazolható működési elvét megállapította volna. A kínai orvoslás jelentős pénzekkel “segíti” ezen praktikák terjedését, az egyetemek pedig örömmel egészítik ki oktatási palettájukat – és büdzséjüket.

Nem azt állítom, hogy minden keleti gyógyászat okkult vagy ezoterikus, mint ahogy azt sem lehet kijelenteni, hogy minden 100%-os tisztaságú illóolaj jó.

A szellemi hátteret kell keresni minden esetben, ami legtöbbször segít eligazodni ezekben a dolgokban. 

Ha ön keresztény, akkor a megkülönböztetés ajándékát használva tud eljutni a jó és rossz közötti különbséghez – Dr. Gál Péter atya New Age keresztény szemmel című átfogó munkája is sokat segíthet az alapok meghatározásában.

Üdvözli

a szerkesztő

Létrehozva 2022. november 14.