Hagyj fel a pornóval Nagyböjtben

Tudom, hogy sokat írtam a pornóról és a tisztaságról az utóbbi időben. Jó okom van erre – ez egy HATALMAS probléma.

A keresztény férfiak 64%-a beismeri, hogy legalább havonta néz pornót, és a fiatal lelkipásztorok legalább 21%-a elismeri, hogy rabja ennek. Nincs értelme úgy tenni, mintha ez nem volna.

Ahogy jó barátom, Matt Fradd szokta mondani: „Miért prédikálunk a kórusnak a pornóról? Azért, mert a kórus pornót néz!” Kellemetlen erről beszélni, de akkor is szükséges.

Ha egy vagy azok közül, akik küzdenek a pornográfiával, továbbítom a kihívást: hagyj fel  a pornóval Nagyböjtben. Nincs jobb alkalom, hogy felülkerekedjünk ezen a bűnön egyszer és mindenkorra, ebben a megtisztulásra és megtérésre összpontosító időszakban, ami elvezet Húsvéthoz.

Miért hagyd abba?

Ha egy bűn része volt az életednek hosszú ideig, akkor könnyű igazolni jelenlétét. Kifogásokat keresünk vagy azt mondjuk magunknak, hogy majd egyszer abbahagyjuk, de még nem. Az a tény, hogy ez halálos bűn, elég ok a pornó elleni harchoz, de ha mégsem elég, itt van három ok, hogy ma felhagyj a pornóval.

  1. Fáj az igazi nőknek – a pornó fő csábítása, hogy olyan ártalmatlannak tűnik az adott pillanatban. Racionalizálunk és azt mondjuk magunknak, hogy nem igazán bántunk ezzel senkit, és hogy minden, amit látunk, beleegyezésen alapul. A probléma az, hogy ez nem igaz. Sok nő, aki elhagyta már ezt az ipart, szívszorító történetet mond el a visszaélésekről, kábítószer-függőségről, kényszerítésről, emberkereskedelemről, és így tovább. A pornóipar szörnyű hely, amely elpusztítja, majd eldobja a nőket. Ha pornót nézel, akkor hozzájárulsz számtalan nő nyomorához lealacsonyításához. Hogyan érzed magad ettől?
  2. Újrahuzalozza az agyat – az idegtudomány felfedte, hogy agyunk nem változatlan, hanem inkább képlékeny. Ez azt jelenti, hogy az agyunkat képzik és formálják az ismétlődő cselekvések. Tudod, mi történik? A pornó ismételt megtekintése újrahuzalozza az agyad, és nem a jó értelemben. Ha azt akarod, hogy egy nagyra nőtt embergyerek legyél egy kisebb, infantilis aggyal, akkor eredj és nézz pornót. De ha igazi férfi akarsz lenni, aki kézben tartja a dolgokat és érett döntéseket tud hozni, akkor jobb, ha lemondasz a pornóról.
  3. Egyre rosszabb lesz – Az a szenvedélybetegek problémája, hogy szinte lehetetlen őket korlátozni vagy ellenőrizni. Ha már rabja vagy valaminek, az mindig csak rosszabb lesz. Így működik az agyunk. Talán úgy indul, hogy nézel valami viszonylag szelíd dolgot. De mielőtt megtudnád, ez nem fog izgalomba hozni. Szükséged lesz valami pikánsabbra és szélsőségesebbre. És olyan szörnyű dolgokat fogsz bámulni, amire soha nem gondoltál volna. Azért, mert erre van szükséged, hogy izgalomba kerülj. Tényleg úgy akarod végezni, mint Jared [egy gyerekpornó miatt elítélt amerikai személy, a szerk.]?

Sok minden van, amit el lehetne mondani, de egyszerűen fogalmazva: a pornó tönkreteszi az életet és a kapcsolatokat. Emberek veszítették el munkájukat, a házastársukat, sőt az életüket is a pornó miatt. Ne legyél rabszolga. Hagyd abba.

Három fegyver az elszakadáshoz

Remélem, hogy el akarsz szakadni a pornótól. Nagyon mélyen kell ezt akarnod, vagy soha nem fogod megtenni. Ha valóban eleged van a pornóból, itt van három erőteljes eszköz, hogy kitörj ebből.

  1. Felelősségre vonhatóság    – Az egyik legostobább dolog a pornó elleni harcban, ha megtagadjuk, hogy felelősségre vonhassanak. Persze kínos beszámolni valakinek a harcunkról, de ez egészséges, felszabadít és mérhetetlenül hasznos. Állítom, hogy valójában lehetetlen megszabadulni a pornótól, ha nem vagy felelősségre vonható (elszámoltatható) valaki más által.
    Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb mód ehhez egy „célirányos” szoftver. Ha tudod, hogy valaki látja, hogy pontosan milyen oldalakat kerestél fel, ez elég motivációt ad ahhoz, hogy tiszta maradjál. Kattints ide és regisztrálj a Covenant Eyes szoftver használatához, ez a vezető elszámoltathatósági szoftver errefelé. Még jobb, ha a teljes nagyböjtre kapsz egy ingyenes 60 napos kipróbálási időszakot a Covenant Eyes használatára. Használd a ’lentchallenge’ kódot, ha letöltötted a szoftvert. [A szoftver valószínúleg csak amerikai állampolgárok részére ingyenes a próbaidőszakban. A szerk.]
  2. Blue Label Challenge – Néha kell egy kis fájdalom, hogy valóban motivált maradj. Ilyen, amikor a Blue Label Challenge [Kék Címkés Kihívás, a ford.] bekerül a képbe. Ez egy egyszerű verseny két barát között: kihívod egy versenyre, hogy maradjatok tiszták a pornótól. Ha nem sikerül, akkor vesz neked valami elég drágát neked ahhoz, hogy ez neki fájjon. És fordítva is, ha neked nem sikerül távol maradnod a pornótól, akkor te vásárolsz valamit a barátodnak. Egyes embereknek 50 dollár elég motiváció lehet ahhoz, hogy tiszta maradjon. Mások számára talán egy üveg [Johnnie Walker] ’Blue Label’ skót whisky ez a motiváció, ami több száz dollárba kerül. A lényeg az, hogy van egy motivációs fenyegetés egy súlyos kiadásra a következő alkalommal, amikor legszívesebben pornót néznél. Ez egy jó emlékeztető arra, hogy a pornó költségekkel jár, akár rövid, akár hosszú távon. Szóval mire vársz? Vedd föl a kesztyűt.
  3. Az agy átképzése – Ahogy korábban említettem, a neurológia bizonyítja, hogy az agyunk képezhető. Ismétlődő cselekvések által, meg tudjuk tanítani magunknak, hogyan cselekedjünk egy bizonyos módon. Jó hír, hogy több kutatócsoport is hasznosítja az új felfedezést, ami segíti a pornó elleni harcot. Devin Rose katolikus hitvédő egy több hetes katolikus kurzuson segíti a férfiakat, hogy legyőzzék a pornót. A ’Reclaim Sexual Health’ [szexuális egészség visszaszerzése, a ford.] egy neurológia és hit alapú program. Végül a ’Fortify’ [erősítsd meg, a ford] Program egy teljesen világi megközelítést ad a pornó leküzdéséhez. Ezek az eszközök segíthetnek az agyad újrahuzalozásához pozitív, pornómentes módon.

Meg tudod csinálni

Kétezer éve a nagyböjt a koplalás, a bűnbánat és az ima időszaka. Ez a bűnök felszámolásának és az erények gyakorlásának ideje. Nincs jobb alkalom intenzívebben harcolni a pornó ellen, mint a megtérés szent időszakában.

Bármit is teszel, ne higgy a hazugságnak, hogy örökre csapdába kerültél. Ez nem igaz. A kétségbeesés az ellenség. Utasítsd el ezt. Isten kegyelméből megszabadulhatsz a pornótól. A nagyböjtben vállalj kötelezettséget arra, hogy legyőzöd ezt a bűnt most és mindenkorra. Összpontosítsd energiádat erre a célra, és használd az összes rendelkezésre álló fegyvert ehhez.

Bízd magad teljesen a mi Urunk Jézus Krisztusra, aki tud segíteni. Hívjad Őt, mint a vak koldus az evangéliumban, „Dávid Fia, könyörülj rajtam!”, és soha ne felejtsd, hogy Ő tud meggyógyítani és megmenteni.

Le tudod győzni a pornót. És nincs jobb alkalom a kezdésre, mint Nagyböjtben. Vigyázz, kész, harc!

Forrás angol nyelven.

Létrehozva 2021. február 12.