Cantalamessa atyáról

Cantalamessa atyáról

A ferences rend kapucinus ágának tagja. Colli del Tronto-ban született 1934. július 22-én. 1958-ban szentelték pappá. A svájci Friburgban teológiát, a milánói Szent Szív Katolikus Egyetemen klasszika filológiát végzett.

A kereszténység kezdetei történetének nyilvános rendes tanára és a Katolikus Egyetem hitoktatói karának igazgatója volt, 1975 és 1981 között a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja.

1979-ben fölhagyott a tanítással, hogy egészen az Ige szolgálatának szentelje magát. 1980-tól a Pápai Ház szónoka. Ezen megbízatásában ádventben és nagyböjtben minden héten elmélkedést tart a pápa, bíborosok, püspökök, prelátusok és szerzetesrendi általános elöljárók részére.

A világ minden tájára hívják előadást tartani. Számos könyvet írt, melyeket körülbelül tizenöt idegen nyelvre fordítottak le. Öt éve minden szombat este a Rai Uno (olasz állami adó) “Az ő képmására. A remény alapja” című műsorrovatában a vasárnapi evangéliumot magyarázza.

A fegyverekkel kikényszerített béke és Jézus békéje között az a nagy különbség, hogy az utóbbi a bennünk lévő ellenségeskedést pusztítja el, az előbbi magát az ellenséget. Jézus békéje is győzelemnek, de az önmagunk felett való győzelemnek a gyümölcse. Jézus arra tanít, hogy nincs semmi, amiért ölnünk kellene, de van, amiért meghalnunk érdemes. Az Evangéliumnak nemcsak a magánéletben, hanem a társadalmi, politikai életben is van értelme.

Lincoln Ábrahámtól megkérdezte valaki, miért volt nagylelkű ellenségeivel szemben, és miért nem pusztította el őket, hiszen mint elnöknek ez lett volna a dolga? A válasz: Hát nem elpusztultak, mint ellenségek, amikor barátaimmá váltak?

Az ellenséget fegyverrel győzhetjük le, de az ellenségeskedést csak párbeszéddel. Az Egyház a vallások közötti párbeszédet azért is fontosnak tartja, hogy példát mutasson a politikai élet számára. A béke kis dolgokkal kezdődik, kezdetnek talán egy kézfogás is elég. De ilyen könnyen nem megy a dolog: a béke az “új szívből” származik – mondta Raniero Cantalamessa 2003 nagypéntekén.

Forrás

Raniero Cantalamessa atya eddig magyarul megjelent könyvei:

  • Megújulás a Szentlélekben; Marana Tha 4., 1989

  • Megszentelődésünk forrása az Eucharisztia; Marana Tha, 1999

  • A megfeszített Krisztust hirdetjük!; LÉLEK és ÉLET Alapítvány, 1995Létrehozva 2011. május 19.