Példák az evangelizációhoz

John Clauder a Mamas and Papas együttes egykori dobosa, a Fire Team tagjaként többször jár Magyarországon evangelizációs körúton. A szerk.

Az evangelizálásnak számtalan módja lehet, itt néhányat mutatnék be azok közül, melyeket San Diegóban sikerrel alkalmaztunk.

Rendszeresen tartunk evangelizációs szemináriumot, ahol megtanítjuk a résztvevőket, hogyan kell evangelizálni. Praktikus módszereket mutatunk, melyek könnyen alkalmazhatók más helyszíneken és más körülmények között is.

Rendszeresen szervezünk keresztény koncerteket evangelizációs céllal. Ezeket szinte mindig szabadtéren tartjuk, mert nem szabad magunkba zárkózni. Ha más emberek között vagy és van feladatod, akkor nincs időd magaddal foglalkozni. A zenének és az aktivitásnak nagy szerepe lehet az evangelizációban.

Sokszor meghívunk más felekezeteket együttes evangelizációra (unity rally). A katolikusok szeretnek időnként magukba zárkózni és az egységről beszélni. Más felekezetek jobban élen járnak az egység megteremtésében. nincsenek különböző Jézusok, egységben juthatunk csak el őhozzá.

Fontosak a karitatív tevékenységek. Étel- vagy ruhaosztás közben kell időt fordítani egy kis beszélgetésre és Jézusról beszélni a rászorultaknak. Ha nincs módunk rá, akkor csak gyűjtsünk a szegényeknek és hagyjuk a szétosztást a karitatív szervezeteknek.

Benzinkutak mellett szervezünk ingyen mosást. Ez lehet csak ablakmosás, de lehet teljes mosás is. Utóbbi azért jobb, mert a tulajdonos kénytele megvárni ott, amíg végzünk, és addig valóban elmondhatjuk neki, hogy Jézus szeret téged. Az emberek hajlanak ilyenkor megosztani velünk gondjaikat, és sokszor előfordult, hogy imádkozni is tudtunk fölöttük, mire a többiek végeztek a mosással.

Beosztva az ökumenikus felekezetek között, minden nap máshol lehet egy tál ingyen ételt osztani a rászorultaknak. Az étkezést minden esetben ima és az örömhír hirdetése előzi meg. Van olyan közösségünk, aki a helyi börtönt látogatja hetente több napon. Az imádkozás mellett személyes tanúságtételt is tesznek az elitéltek előtt Jézusról. Kézrátétellel imádkoznak minden elitélt felett, havonta szentmisét, előtte gyóntatást is szervezünk.

Egy másik börtönben egész napos Szentlélek szemináriumot tartottunk, a végén misével, sok-sok megtéréssel. Door-to-door ministry – az örömhír terjesztése házról-házra járva. Bemutatkozunk, elmondjuk honnan jöttünk és megkérdezni, szabad-e megosztani hitünket, imádkozhatunk-e a szükségleteikért (betegség, családtagért, állásért – sokszor megengedik az imát ilyen esetekben).

A helyi piacon egy asztalt állítottunk fel, ahol nagy tábla hirdeti, az ima ingyenes. Lehet imát kérni akár a jobb termésért, munkalehetőségért, problémákért. Aki nem kért imát, az is kis papírra felírhatta az imakérést, ezekért később együtt imádkoztunk egy felajánló mise keretében. Az asztalon pedig ismertetőket, prospektusokat helyeztünk el, mikor vannak programok, imacsoportok. Számos esetben előfordult, hogy visszajönnek örömmel, hogy elmondják: az ima meghallgatást nyert, meggyógyultak, lett munkájuk, megoldódott a problémájuk.

A városka tűzoltóinak fényképeit kiosztottuk a közösségek között és imádkoztunk azokért, akik időnként életük kockáztatásával vigyázzák a mi életünket és javainkat. Ugyanezt lehet megtenni a rendőrökért és mentőkért, de bármilyen hivatásbeliekért, akik közösségi célokat szolgálnak. Nagyon fontos része az evangelizálásnak a gyerekmisszió. ilyenkor kicsiknek mondjuk el az örömhírt, egyszerű bibliai történeteket játszunk el együtt, rajzos-játékos feladatokat kapnak apró kis ajándékokkal, mindig Jézust állítva a középpontba. Együtt imádkozunk a gyerekekkel. Sokszor előfordult, hogy utána a gyerekek saját maguk evangelizálnak otthon: kérik, hogy együtt imádkozzanak, vagy elhozzák őket a következő rendezvényre.

Létrehozva 2017. június 26.