Esküvő, keresztelő… Megtagadhatja-e egy pap, hogy kiszolgáltassa ezeket a szentségeket?

Nem gyakori az eset, de az „elkereszténytelenedés” miatt aktuális. Vajon egy pap elutasíthat valakit, aki szentség kiszolgáltatását kéri tőle? Igen, éspedig nem büntetésből, hanem mert a hívő nem áll készen Isten kegyelmének befogadására. Magyarázat következik.

Ez is az „elkereszténytelenedés” egyik hatása, amely egyre nagyobb teret kap, különösen Franciaországban. Egyesek szentségekért folyamodnak az Egyházhoz, anélkül, hogy minden esetben tisztában lennének azzal, hogy ezek mire is valók, és mi is a megtérés, ami ezeknek a feltétele. Ezzel aztán kényes helyzetbe hozzák azokat a keresztényeket és papokat, akikkel találkoznak, és akiket feszít a vágy, hogy minél többek részesülhessenek az isteni kegyelemben, ugyanakkor nem szeretnék elkótyavetyélni azt.

Ez annyira így van, hogy Mgr Daucourt, Nanterre emeritus püspöke számára ez a dilemma a papok vállára nehezedő „mindennapos terhet” jelent. A legutóbbi művében, Prêtres en morceaux (Felőrlődő papok), kifejti:

„Szembesülve azzal, hogy milyen kevesen állnak kapcsolatban Krisztussal”,

némelyik pap elbátortalanodik, aztán

„törni kezdi a fejét, mire is jó az ő szolgálatuk, és végül nem hisz többé a hivatásában.”

A ló túloldala, teszi hozzá, hogy

„mások pedig kísértésbe esnek, és túl szigorú feltételeket szabnak a szentségekhez jutáshoz, megkockáztatva ezzel, hogy elvágják azt a vékony szálat, ami a ’megkeresztelt, de nem hívő keresztény embereket’ még Krisztushoz és az Egyházhoz köti; mert ezek a papok illúzióba ringatják magukat, és csak ’igaz keresztényekből’ álló Egyházat akarnak”.

A keresztelést nem lehet senkitől megtagadni

Nehéz lenne számszerűsíteni a ki nem szolgáltatott szentségeket, de az bizonyos, hogy nem széles körben fordul elő. Amikor mégis megtörténik, mindjárt médiavisszhangot kap: 2009-ben több országos sajtóorgánum is tudósított egy keresztelő megtagadásáról Nantes-ban. Abban az időszakban Mgr Soubrier volt a szóban forgó egyházmegye püspöke, ezt a magyarázatot adta: „Egy félreértésről volt szó a keresztelés értelmével kapcsolatban. Nem mondhatjuk azt: ’Na, jó, legyen, a többit pedig meglátjuk’. A hit felfedezésének megalapozott reményére van szükség.”

 A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. június 23.