Abortusz és COVID-19: két világjárvány számokban

1973 óta 61 628 584 abortusz volt az Egyesült Államokban – egy példátlan méretű járvány

Oka van, hogy Mark Twain azt írta egykor, hogy három hazugság van, „hazugság, átkozott hazugság és statisztika”. Ha túljutsz a fenti számokon, megszámolhatod a tíz ujjadat, kezdenek elvontak lenni. Anélkül, hogy először kiszámolnád őket, próbálj elképzelni a fejedben egy képet 12 ember normális emberről. Most számold meg, hogy valójában hány ember van a képeden. Az a gyanúm, hogy legalább a fele közületek kevesebb vagy több embert fog elképzelni.

Ahogy a számok egyre nagyobbak, úgy lesznek egyre absztraktabbak. Emlékszem, sok évvel ezelőtt, amikor ültem egy szombat esti misén, meglepett, hogy milyen kevés ember volt a templomban, mármint a méretéhez képest. Úgy becsültem, hogy 40 ember volt ott, de hogy a hátsó sorban ültem, úgy döntöttem, hogy összeszámolom. Valójában 26-an voltak.

Most már tudom, hogy a néhai Everett Dirksen szenátor mit érthetett a neki tulajdonított aforizmában: „egymilliárd itt és egymilliárd ott, és máris igazi pénzről beszélünk.”

Hadd beszéljek ma néhány más számról – próbáld ki, hogy ez kevésbé elvont legyen.

A COVID-19-ről beszélünk. Sok ember halt meg az elmúlt tél óta. Hogy pontosan mennyi, az vita tárgyát képezi. A Centers for Disease Control [USA Járványügyi Központ. A szerk.] azt mondja, hogy átléptük a kettőszázezret szeptember végén.

Nehéz megérteni a kettőszázezret. Akkor bontsuk le.

Ha 200.000 haláleset fordulna elő egy év alatt, akkor hárompercenként kell egy halálesetnek bekövetkeznie (pontosan 2 perc 38 másodpercenként, de ez elvont).

Ez elég sok.

Egy átlagos amerikai 8 percig zuhanyozik. Szóval, mire kilép a zuhany alól, majdnem három amerikai honfitársa meghal.

Mivel nem vagyunk hozzászokva a járványhoz, és a hosszú ideig tartó bezártsághoz, meg vagyunk döbbenve ennek a számnak a mérete miatt. A politikusok már most is a gyilkos fertőzés elleni küzdelemre irányuló „terveik” alapján keresnek szavazatokat. Aggódunk. Beszélünk róla.

Most nézzünk meg egy másik számot.

A Jog az Élethez Nemzeti Bizottság szerint az abortuszok száma 2018–2019-ben (az utolsó időszak statisztikái extrapolálhatók) évente 862 320-ra becsülhető. Ez a szám helyesnek tűnik, megegyezik a Planned Parenthood-féle Guttmacher Intézet számaival. Ezt nekik tudniuk kell – ebből élnek (avagy salátából és cabernet-ből).

Nehéz elképzelni a 862,000  számot. Akkor bontsuk le.

Ha 862.000 haláleset fordulna elő egy év alatt, akkor félpercenként egy halálesetnek kell bekövetkeznie (egészen pontosan 37 másodpercenként, de ez elvont).

Ez elég sok. Nagyon érzékenyek vagyunk arra, ahogy a COVID elpusztítja Amerikát. De mire egy COVID haláleset történik, addig négyre kerül sor az abortusz miatt, és egy ötödik folyamatban van.

Vagy, hogy másképp fogalmazzak, amikor vége egy átlagos zuhanynak, majdnem három halott van a COVID, és majdnem 13 az abortusz miatt.

Miután megszoktuk az abortusz járványt, 47 éve élünk együtt vele, már nem gondolunk erre a számra. A politikusok még a szavazatokat is a saját „terveik” alapján keresik, hogy megnöveljék azok számát. Nem aggódunk. Nem beszélünk róla.

Nézzük ezt az összehasonlítást: Ha a COVID miatt meghalt összes amerikai olyan arányban halt volna meg, ahogy az abortuszban elhunytak, akkor az abortusz december 31-ig elért értékéhez képest a COVID halottak száma időarányosan csak március 29-ét érte volna el.

Az abortuszpártiak természetesen elutasítják ezt az összehasonlítást. Azt állítják, én keverem össze az almát a körtével, mivel nincs „halál” az abortusz miatt annak ellenére, hogy mereven tagadják, hogy arról beszéljünk, az emberi élet mikor kezdődik, és kétségtelenül elutasítják azt a tudományos tényt, hogy az a fogantatással kezdődik.

Azoknak az embereknek, akik inkább a tudományra hallgatnak az ideológia helyett, ezek a számok kellően dermesztőek – különösen, ha az absztrakt értékből visszaszámolunk. Ne hagyjuk, hogy az abortuszpárti ideológusok folytassák le a vitát.

Bármennyire is lesújtott bennünket a COVID halálos áldozatok száma, annyira hozzáedződtünk az abortusz halálozás számaihoz, mert úgy döntöttünk, hogy nem gondolunk erre, mint egy országos járványra.

Hadd ajánljak fel még egy lebontást az absztraktból a tényekre. 1973 óta 61 628 584 abortusz történt Amerikában. Ez körülbelül annyira elvont, mint Dirksen szenátor költségvetése!

Nos, hadd konkretizáljam ezt a számot. Megrögzött New Jersey-i vagyok, aki szereti az Észak-Keletet. Tudod, hogy milyen nagy szám a 61.628.584?

Képzeld el, hogy nem lenne egyetlen egy személy sem ezekben az államokban: Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, Vermont és New Hampshire. Ha az 1973 óta az Egyesült Államokban elvégzett abortuszok számát összevetjük a lakosság számával, akkor egyetlen ember sem lenne tíz államban Washington, D.C és Maine között.

Képzeld el, hogy ezek a városok teljesen üresek: New York, Philadelphia, Baltimore, Pittsburgh, Boston, Newark, Hartford, Wilmington, Providence, Buffalo, Scranton, Harrisburg és Albany – az egész BosWash [Boston-Washington közötti. A szerk.] folyosón.

Azoknak, akik nem kedvelik az Észak-Keletet, hadd vázoljak fel egy másik skálát: ha összevetjük az amerikai abortusz rátát 1973 óta az amerikai lakossággal, akkor nem lenne egyetlen élő személy sem Kalifornia, Oregon, Washington, Nevada és Arizona államban. Utah-tól Nyugatra senki sem.

Képzeld el, nagyon is, ha elkezdenénk beszélni az abortuszról, mint járványról – az áttétet adott járványról –, különösen ebben a választási időszakban…

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. november 20.